Vizita.si
image (28)

Novice

Otrok ji je povzročil takšno alergijo

K.P.
27. 09. 2012 15.30
0

Kadar nam določena stvar povzroča alergije, se tega skušamo čim bolj izogibati. Za Dayle Byrom iz mesta Wakefield je bila zgodba malce drugačna ...

Ko je Dayle Byrom iz Wakefielda zanosila, sta bila s partnerjem Tomom izjemno navdušena. A kmalu so se začele nadvse neobičajne zdravstvene težave, zaradi katerih je Dayle rešitev videla celo v splavu. V 20. tednu nosečnosti je Britanka opazila rdeč izpuščaj, ki se je nato le širil in povzročal neznosne bolečine in srbeč občutek.
"Bolečina se je iz dneva v dan stopnjevala. Do 30. tedna nosečnosti je moja koža gorela. Če sem se vnetega predela le dotaknila, sem začutila izjemne bolečine. Nisem se mogla usesti ali biti pri miru. Ves čas sem le jokala in se praskala. Občutek je bil, kot bi nekdo z mene trgal kožo," se spominja Dayle. "Pomislila sem, da mi moje telo želi sporočiti, da ne bi smela biti mama, in čeprav sem bila že v visoki nosečnosti, sem Toma rotila, da opravim splav. Nisem trezno razmišljala. Svojo nosečnost sem celo obžalovala," je povedala.

Zdravniki ji niso mogli pomagati, bolečin in kožnega vnetja pa niso ublažila niti antihistaminska mazila. Mali Jacob se je rodil 6. maja in po porodu je Dayle končno obiskala dermatologa, ki je razkril, da je vzrok za izpuščaje redka oblika alergije. Polimorfno erupcijo v nosečnosti doživi le peščica žensk. Ponavadi se pokaže pri prvi nosečnosti, še vedno pa niso izluščili konkretnega vzroka alergije. Strokovnjaki predvidevajo, da gre za alergijo na testosteron, ki ga proizvaja razvijajoči se fetus v maternici.

"Dermatolog mi je razložil, da gre za zelo redko obliko alergije in da ženske v takih primerih običajno rodijo fantke. S praskanjem sem si uničila kožo. Brazgotine so zelo globoke in na žalost se nikoli ne bodo povsem zacelile, zato ne morem več nositi oblek in kril. Večina žensk se po porodu obremenjuje s strijami, jaz pa sem obremenjena z vidnimi posledicami, ki jih je nosečnost pustila na mojih nogah," razlaga mlada mama.

"Potrjeno je, da se polimorfna erupcija večkrat pojavi pri nosečnicah, ki nosijo fantke, nobena študija pa še ni podrobneje obravnavala vloge testosterona pri vsem skupaj," pove Dayle, ki je svoje mnenje o ponovni nosečnosti do sedaj že nekoliko spremenila. Kljub temu da njena kožna reakcija še ni povsem izginila, pravi: "Po porodu sem prisegla, da ne bom več imela otrok, vendar zdaj počasi postajam drugačnega mnenja in malo že razmišljava o drugi nosečnosti. Bojim se, da se bodo moji simptomi vrnili, vendar ne bom dovolila, da me to zmoti. Kljub nenavadni alergiji je rojstvo Jacoba najboljša stvar, ki sem jo doživela."

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587