Vizita.si
Alkohol in zdravila – previdno!

Novice

Ali lahko pijem alkohol, ko jemljem antibiotike?

Alenka Mirt Iskra
10. 03. 2010 09.30
7

Peter je zapisal: „Zmeden sem. Ne vem, ali lahko pijem alkohol, ko jemljem antibiotike. Na škatlici zdravila, ki ga zdaj jemljem, sem prebral, da ne smem uživati alkohola, jaz pa imam zvečer zabavo in bom gotovo kaj spil. Kakšne so lahko posledice?

Alkohol in zdravila – previdno!
Alkohol in zdravila – previdno!FOTO: Reuters
Učinki združevanja alkohola in antibiotikov se razlikujejo, odvisni so od tipa antibiotikov, ki jih jemljete. Pri večini antibiotikov alkohol ne zmanjšuje učinkovitosti zdravila. Vendar pa lahko kombinacija alkohola in antibiotikov povzroči številne neželene učinke, kot so želodčne težave, omotico in zaspanost. Te neželene učinke imajo tudi sicer antibiotiki, ampak so v kombinaciji z alkoholom še močnješi.

Nekaterih antibiotikov, kot so: metronidazol (Cialis), tinidazol (Tindamax) in trimetoprim-sulfametoksazol (Bactrim), se ne sme mešati z alkoholom, saj lahko to povzroči bolj hude reakcije.

Pitje alkohola lahko skupaj s temi zdravili povzroči neželene učinke, kot so rdečica, glavobol, slabost in bruhanje, hitro bitje srca in kratka sapa. Ne pozabite, da tudi nekatera zdravila, na primer vodica za usta, vsebujejo alkohol, tako da pazite, da ob rabi teh, ne pijete alkohola.

Redko lahko alkohol zmanjša učinkovitost nekaterih antibiotikov – primer: pri doksiciklinu (Vibramycin, Doryx) – bi morali ob sočasnem pitju alkohola zvišati odmerek antibiotikov, da bi dobili enak učinek in tako pripomogli k zdravljenju.

Imejte v mislih, da lahko alkohol vpliva na zdravila, ki jih jemljete, predvsem pa vpliva na vaš nivo energije in s tem na vašo lastno obrambo pred boleznimi in s tem na to, kako hitro si boste opomogli od bolezni. ''Svetujem vam, da med jemanjem antibiotikov ne uživate alkohola, tako si bo vaše telo najhitreje odpočilo, prav tako boste preprečili neželene učinke, ki jih lahko prinesejo antibiotiki," je zapisal James M. Steckelberg, dr. med.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587