Vizita.si
Ali se znate obleči tako, da vas ne bo zeblo?

Zdravje

S pravilno izbiro oblačil se lahko izognete prehladu

Ni.J.
14. 01. 2010 10.06
0

Pravilna oblačila vam lahko polepšajo zimske dni. Če se boste znali pravilno obleči, boste namreč na toplem in suhem ne glede na to, kakšno je vreme. Postanite močnejši od vremena!

Ali se znate obleči tako, da vas ne bo zeblo?
Ali se znate obleči tako, da vas ne bo zeblo?FOTO: iStockphoto
Nakupovanje zimskih oblačil ni enostavna zadeva. Vsako leto na trg namreč prihajajo novi in odpornejši materiali, modne smernice pa se neprestano spreminjajo. Pred vami je nakaj nasvetov, ki vam bodo olajšali zimske nakupe, vi pa boste celo zimo suhi in vam bo toplo!

Oblačite se v slojih!

Najboljši način oblačenja je zagotovo oblačenje v več slojih. To vam omogoča, da dodajate ali izpuščate sloje, odvisno od tega, kakšno je vreme in koliko ste aktivni. Najbolj pomembno je, da imate na sebi oblečene vsaj tri osnovne sloje – spodnjega, izolirnega in zaščitnega.

Oblačite se v slojih – spodnji naj vpija znoj in se hitro suši, srednji naj zadržuje toploto, zgornji pa naj bo odporen na vodo in mraz!
Oblačite se v slojih – spodnji naj vpija znoj in se hitro suši, srednji naj zadržuje toploto, zgornji pa naj bo odporen na vodo in mraz! FOTO: iStockphoto
1. Spodnji sloj

Spodnji sloj je sloj oblačil, ki se prilega vaši koži. Običajno je to dolgo in toplo spodnje perilo, narejeno iz sintetičnih materialov, na primer poliestra, ki preprečuje, da bi vaše telo ostajalo vlažno. Poliester namreč odstranjuje vlago z vaše kože, vlaga pa na poti skozi blago izhlapi. To udobno perilo bo vaše telo ohranjalo suho in toplo. Če ne marate umetnih materialov, je primerna tudi svila, ki deluje na enak način kot poliester. Ne smete namreč pozabiti, da se ne potimo samo poleti, temveč tudi pozimi!

2. Izolirni sloj

Izolirni sloj je osrednji sloj, ki vključuje volnene ali športne puloverje, telovnike in jopice. Namen tega sloja je ohranjati toploto telesa. Deluje tako, da se zrak ujame v tkanino, ta pa ga ne prepusti. Najbolj priljubljeni izolirni materiali so flis, sintetični material, ki ohranja svojo izolirno lastnost tudi, če se zmoči in se izjemno hitro suši, ter volna, ki prav tako 'odganja' vlago.

3. Zaščitni sloj

Zaščitni sloj je zunanji sloj, ki mora delovati kot nekakšna lupinica in ščititi pred zunanjimi dejavniki. Hlače in jakna morajo torej biti narejeni iz materialov, ki odbijajo sneg in dež, zaustavijo veter, a hkrati omogočajo, da koža še vedno lahko diha.

Najboljše jakne in hlače so narejene iz materialov, ki ne prepuščajo vode in skozi katere koža lahko diha. Oblačila naj bodo narejena iz tkanine, prekrite z zaščitno plastjo, ki ne prepušča vlage in ohranja vaše telo suho (tako imenovani 'softshell' in 'windstopper' materiali).

Če je vreme suho, obstajajo na trgu tudi oblačila, jakne in hlače, ki niso dodatno izolirane, vendar kljub temu nudijo nekoliko večjo zaščito pred zunanjimi dejavniki. Poskrbite, da bo imela vaša zimska obleka čim več žepov, zadrg in kapuco, kar bo omogočilo bolj udobno nošenje in večjo praktičnost.

Dodatki

Očala naj prekrivajo čim večji del vašega obraza.
Očala naj prekrivajo čim večji del vašega obraza.FOTO: iStockphoto
– Pokrivala: Če imate odkrito glavo, lahko izgubite do 60 odstotkov telesne toplote, zato je nošenje kape, klobuka ali čelade v hladnih dneh nujno potrebno. Nenapisano pravilo namreč pravi, da je nošenje kape enako enemu sloju oblačil. Pokrivalo naj bo narejeno iz flisa ali volne. Na smučišču uporabljajte čelado, ki prav tako ohranja toploto telesa, lahko pa si omislite tudi podkapo, ki bo pred mrazom zaščitila še cel obraz in vrat.

– Očala: Sončna očala ščitijo oči pred škodljivimi sončnimi žarki. Sneg in druge bleščeče površine namreč povzročijo, da se nevarni UV-žarki odbijajo in okrepijo ter tako še bolj škodujejo vašim očem.

– Rokavice: Rokavice naj bodo nepremočljive in iz materialov, ki dihajo. Če iščete rokavice za smučanje, bodite pozorni, da bodo še dodatno zaščitene in okrepljene pri zapestjih.

– Nogavice: Par tankih do srednje debelih nogavic je najboljša rešitev za smučanje. Narejene naj bodo iz poliestra, svile, volne ali najlona.

Dvojne nogavice vam ne bodo pomagale ogreti nog.
Dvojne nogavice vam ne bodo pomagale ogreti nog. FOTO: iStockphoto

Še nekaj nasvetov …

– Spodnji sloj naj bo nekoliko bolj ohlapen in udoben, saj bo v tem primeru bolje odstranjeval vlago vašega telesa. Naj bo toliko ohlapen, da bo lahko zadrževal topel zrak ob vašem telesu, kljub temu pa naj ne bo preširok, da bi vas oviral pri gibanju.

– Očala naj nudijo 100-odstotno UV-zaščito in naj bodo tako velika, da ne boste videli sončnih žarkov tudi, če boste pogledali vstran, gor ali dol. Naj vam segajo od predela nad obrvmi pa vse do dela obraza pod ličnicami, ob straneh pa vse od nosa do ušes.

– Izogibajte se kavbojkam in bombažnim oblačilom, ker vpijajo in zadržujejo vlago. Takoj ko bo zapihal veter, vas bo začelo zebsti, prehlad pa bo skoraj neizbežen. Bombažne spodnje majice, perilo, majice, puloverji in nogavice so torej prepovedane, če želiti ostati zdravi.

– Obuvanje več parov nogavic vas ne bo ogrelo. Na ta način boste namreč zaustavljali kroženje krvi, vaše noge pa bodo postale še bolj mrzle, kot so bile pred tem.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587