Vizita.si
image (28)

Novice

Amputirana gigantska noga ji spet raste

L.E.
08. 11. 2011 10.01
10

Mandy Sellars je lepa in vitka ženska, ki ima redko bolezen, zaradi katere ima nenormalno povečane noge in stopala. Zdravniki so ji eno nogo amputirali; sedaj ji začuda znova raste.

O Mandy Sellars smo že poročali, ko so ji morali eno nogo amputirati. Takrat je bila z rezultatom operacije povsem zadovoljna. Upala je, da bo ta rešila njene težave.

36-letna Angležinja ima namreč redko bolezen, zaradi katere ima nenormalno povečane noge in stopala. Samo ena njena noga tehta 30 kilogramov.

Ko so ji zdravniki sporočili, da ima v levi nogi vnetje krvi oziroma sepso, je morala privoliti v njeno amputacijo. Sepsa je bolezensko stanje, ki se lahko konča tudi s septičnim šokom oziroma smrtjo. Prepoznamo jo po povišani telesni temperaturi, slabosti, bruhanju, glavobolu ter bolečinah v mišicah.

Toda 22 mesecev po operaciji je njena okončina presenetljivo spet začela zelo hitro rasti. "Upala sem, da bo amputacija moje stanje umirila, toda v srcu sem vseeno čutila, da bo štrcelj začel spet rasti. Nenadoma sem ga čedalje težje vstavila v protetično nogo. Postal je tako težak, da jo je skoraj zlomil."

Njena leva noga sedaj tehta 19 kilogramov, njen obseg pa je en meter. Mandy lahko samo upa, da bo čim prej znano zdravilo za njeno bolezen. Ta se imenuje proteusov sindrom, nenormalno pa poveča velikost človeških organov, glave, kosti ali kože. Vzrok še ni znan, bolezen pa je bila prepoznana pred komaj tridesetimi leti. Povzroči lahko še kopico drugih nevšečnosti: grobo in zelo zgubano kožo, povečane krvne žile, vensko trombozo, nalaganje maščobnih celic in pojavljanje tumorjev (četudi po navadi benignih). Zaradi nje na svetu trenutno trpi le okoli 120 ljudi, ime pa je dobila po grškem bogu Proteusu, ki je lahko spreminjal svojo obliko.

Mandy je spregovorila tudi o tem, kako je živeti s takšno boleznijo. Pravi, da jo vedno najbolj preseneti, kako malo sočutja premorejo odrasli. "Ne moti me, kadar vame strmijo otroci, toda odrasli bi lahko vedeli, da tako vedenje ni primerno. Če sem v restavraciji, lahko, denimo, slišim glasno komentiranje glede velikosti mojih nog. Toda ne pustim, da bi me to potrlo. Poskušam ostati čim bolj mobilna in samostojna. Takšno je pač moje življenje in poskušam ga preživeti čim bolj kakovostno."

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587