Vizita.si
image (28)

Novice

Angelček Ethan umrl star dve leti

K.B.
19. 07. 2011 07.57
15

Žal vse zgodbe nimajo srečnega konca in čeprav je družina malega Ethana upala na čudež, pa včasih življenje krene svojo pot. Dveletni Ethan Hague je po hudem boju z redko boleznijo Tay-Sachs umrl.

Ethan Hague iz Playmstocka je trpel za neozdravljivo gensko boleznijo Tay-Sachs, pri kateri se v možganih zaradi pomanjkanja encima nabirajo gangliozidi. Gre za kompleksne lipide, sestavljene iz sfingozina, maščobnih kislin, ogljikovodikov in nevraminske kisline. Zato se začne prezgodnji propad možganskih celic in telo začne počasi ugašati. Otroci s to boleznijo živijo največ do petega leta starosti.

A Ethan je življenje izgubil že pri dveh letih, saj je zadnje leto njegova bolezen hitro napredovala. Postajal je vse bolj šibek, izgubil je sluh, vid, vse težje se je premikal in na koncu utrpel infekcijo pljuč. Čeprav trenutno ni zdravila za to bolezen, pa so starši kljub vsemu upali, da bo Ethan čim dlje ostal del njihovega življenja. ''Srečni smo lahko, da smo imeli Ethana. Toliko smo se naučili od njega. Ljudje sanjajo, da bi v svojih rokah nosili angela, mi smo ga,'' pove mati Nicola.

A k sreči je bolezen izjemno redka in prizadene vsakega 250. 000 do 300.000 otroka, kar pa ni nikakršna tolažba za Ethanova starša. Ko jima je zdravniška ekipa teden dni pred Ethanovo smrtjo sporočila, da se bliža njegov konec, sta starša sklicala vse prijatelje in družino, da so se lahko poslovili od njega. ''Zdelo se je, da je čakal, dokler se ni poslovil od vseh, nato pa je izdihnil. Videti je bil tako spokojen in kot čudovit mali angelček. Srečna sem, da je zdaj šel v nebesa in da ne trpi več za to boleznijo,'' še pove mati.

Sicer pa je Tay-Sachs bolezen poimenovana po britanskem oftalmologu Warrenu Tayju, ki je prvi opisal simptom te bolezni, in sicer je pri bolniku opazil rdečo liso.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587