Vizita.si
Danes JoAnne tehta 48 kilogramov. V najhujših časih pa je tehtnica kazala le 35.

Novice

'Anoreksična sem že skoraj 30 let!'

E. D.
13. 09. 2010 16.29
0

Britanska radijska voditeljica JoAnne Good ima hladilnik in shrambo skoraj prazno. Zabavam in obedovanju v restavracijah se izogiba, kalorije si skrbno šteje. Že skoraj 30 let namreč boleha za anoreksijo in pri 55 letih tehta le 48 kilogramov.

Kuhinjske police, shramba in hladilnik 55-letne JoAnne Good so skorajda prazni. Le kakšno korenje, zelena ali pesa se najdejo kje v hladilniku. In pa škatlice vitaminskih tablet na kakšni polici. JoAnne namreč ne je skorajda ničesar. Le kakšno solato, sadje ali kos kruha, brez kakršnega koli namaza, salame, sira. Ko ima dober dan, poje tudi kos ribe, redkeje tudi kos mesa. Skrbno šteje kalorije in vsak dan uro in pol telovadi. ''Na pamet vem kalorije skorajda vsega – celo za zrak bi vam znala povedati, koliko kalorij ima, če bi se seveda dal jesti,'' pove 55-letna Britanka, ki za anoreksijo trpi že skorajda 30 let.

Vse skupaj se je začelo, ko je bila JoAnne še mlada deklica, ki je želela postati slavna balerina. Ker se je zavedala, da mora biti v dobri telesni pripravljenosti in da mora biti čim bolj drobne postave, je začela načrtno stradati. Njeno početje se je stopnjevalo in poslabšalo vrsto let pozneje, ko jo je zaradi druge ženske zapustil prvi mož. ''Vse, kar sem jedla takrat, je bilo korenje, poleg tega pa sem tudi veliko kadila, kar mi je zmanjševalo apetit. In čeprav sem dolgo uspela nekako skrivati svoje koščeno telo, se je stradanje počasi začelo kazati navzven. Kosti so mi štrlele navzven in koža mi je porumenela,'' se spominja JoAnne, ki se je plesu odpovedala in se podala v igralske vode. Poleg tega ji je tudi obraz upadel, oči je imela udrte in zatečene, bila je vedno bolj slabotna. ''Takrat sem tehtala le 35 kilogramov. Bila sem tako izčrpana, da sem se komaj povzpela po stopnicah. Na avdicijah za vloge sem sedela poklapana, z zatečenimi očmi in uvelim obrazom. In mislila sem, da ljudje strmijo vame zato, ker sem tako lepa, v resnici pa se niso mogli načuditi mojemu shiranemu videzu,'' še dodaja.

Njen izžet videz je celo začel vplivati na njeno igralsko kariero. Vlog ni dobivala, zato je skupaj s sostanovalko, ki je bila prav tako anoreksična, odprla prodajalno verig s sendviči. ''Čeprav s sostanovalko nisva jedli, sva bili radi v bližini hrane in radi sva pripravljali sendviče,'' pove. ''A živeti z nekom, ki ima enake težave kot ti, je vse prej kot pametno. Hitro lahko namreč začneš tekmovati, katera bo jedla manj, katera bo bolj hirala in hujšala.'' In bolj kot je njena igralska kariera tonila, bolj se je odpovedovala hrani, kajti to ji je dajalo občutek, da ima vsaj del svojega življenja pod kontrolo. ''Moja igralska kariera je bila zelo nepredvidljiva in čeprav me je stradanje počasi ubijalo, sem z njim nadaljevala, saj sem se tako na splošno gledano bolje počutila.''

Motnje hranjenja
Motnje hranjenja FOTO: iStockphoto

Ker pa je njeno družino in prijatelje skrbelo za njo, je v vseh teh letih dvakrat vendarle poiskala pomoč. In čeprav ji je zdravnik naročil, naj piše dnevnik hrane in naj hodi na redne tedenske posvete ter delavnice, s katerimi bi enkrat za vselej premagala to motnjo hranjenja, nasvetov ni upoštevala. In je še naprej stradala. ''Sprva sem težave uspešno skrivala. Na zabave, kjer je bilo obilo hrane, sem vedno prišla tako pozno, da so hrano že odnesli, in pila le mineralno vodo. Kadar pa se hrani vendarle nisem mogla izogniti, sem naročila nekaj sila nenavadnega, da sem potem to noviteto oziroma specialiteto ponujala vsem okoli in jo tako skoraj vso razdelila,'' pripoveduje JoAnne.

Potem pa se je nekako njeno poslovno življenje začelo urejati. Dobila je ponudbo voditeljice na eni od britanskih radijskih postaj, saj je imela kljub izžetemu videzu zelo privlačen glas. Da ga ne bi uničila, je opustila kajenje, takrat pa se ji je počasi začel vračati tudi apetit. Začela je jesti vsaj malo več kot nekoč. In počasi je tudi njena teža začela rasti. Danes tehta 48 kilogramov in o svojih motnjah hranjenja odkrito govori, kajti opozoriti želi, da to ni le težava mladih deklet in fantov, temveč tudi nekoliko starejše populacije. Brez sramu priznava, da je anoreksična že skoraj 30 let. ''Težav še vedno nisem uspela premagati. Moje bližnje je še vedno strah zame, še posebej takrat, ko se v mojem življenju pripeti kaj travmatičnega, nepričakovanega. A mislim, da so zdaj vseeno nekoliko lažje zadihali, saj mi gre vendarle nekoliko bolje kot pred leti,'' še pove.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587