Vizita.si
Glavni krivec za vse več motenj hranjenja med otroki in mladostniki so še vedno presuhi zvezdniki in manekenke, pravijo strokovnjaki.

Novice

Anoreksični pri komaj petih letih!

E. D.
01. 08. 2011 09.59
17

Zadnji britanski podatki vzbujajo grozo in skrb tako med strokovnjaki kot laiki. Kažejo namreč, da je anoreksičnih vse več majhnih otrok, starih celo komaj pet let. Glavni krivec za to naj bi še vedno bile presuhe zvezdnice in manekenke, ki jih otroci vidijo v medijih.

Glavni krivec za vse več motenj hranjenja med otroki in mladostniki so še vedno presuhi zvezdniki in manekenke, pravijo strokovnjaki.
Glavni krivec za vse več motenj hranjenja med otroki in mladostniki so še vedno presuhi zvezdniki in manekenke, pravijo strokovnjaki. FOTO: Reuters
Britanski strokovnjaki pravijo, da so zadnje statistike o motnjah hranjenja grozljive in zelo skrb vzbujajoče, saj kažejo, da je starostna meja anoreksičnih in bulimičnih otrok vse nižja. V zadnjih nekaj letih namreč v bolnišnicah zdravijo vse več otrok pod desetim letom starosti, ki se spopadajo z anoreksijo, bulimijo ali katero drugo motnjo hranjenja.

V starostni skupini do 16 let je bilo kar 98 otrok s težavami starih od pet do sedem let, 99 jih je bilo starih osem ali devet, kar 400 pa od 10 do 12 let. Poleg tega, da je starost otrok z motnjami hranjenja iz leta v leto nižja, britanski strokovnjaki opozarjajo tudi, da težav nimajo le deklice, temveč tudi vedno več dečkov.

Glavnega krivca ta to, da se vse več otrok in mladostnikov spopada z motnjami hranjenja, strokovnjaki še vedno vidijo v poveličevanju pretirane suhosti tako v svetu mode kot v drugih sferah javnega življenja. ''Otroci so dandanes priča številnim pogubnim sporočilom. Idealna postava namreč danes ni več postava odraslega človeka, temveč postava otroka,'' pravi vodja ene od britanskih organizacij za pomoč ljudem z motnjami hranjenja Susan Ringwood. ''Dekleta v revijah vidijo fotografije ekstremno suhih žensk in mislijo, da morajo biti tudi same takšne. In zdi se, da te medijske podobe danes na otroke vplivajo veliko bolj kot na primer pred desetimi leti.''

Tako strokovnjaki opozarjajo, da naj bodo starši pozorni in naj poskušajo prepoznati tiste prve znake motenj hranjenja. Mednje spadajo:

- nenehno ukvarjanje s težo, postavo, hrano, kalorijami in dietami;

- pretirano in negativno posvečanje pozornosti zunanjemu videzu;

- pretiran in strog režim telesne vadbe;

- izogibanje hrani in dogodkom, povezanim s hrano;

- izogibanje obrokom skupaj z ostalimi družinskimi člani – pri otrocih z motnjami hranjenja se pojavlja želja, da bi jedli sami, stran od vseh drugih;

- nenormalen strah, da se bodo zredili;

- hudo samoobtoževanje in zaskrbljenost, če pojedo kaj "prepovedanega".

Kako pristopiti k otroku, za katerega sumite, da ima motnje hranjenja, in kdaj je čas, da poiščete strokovno pomoč, preverite v intervjuju s strokovnjakinjo za motnje hranjenja, sociologinjo mag. Dragico Marto Sternad.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587