Vizita.si
Motnje hranjenja

Novice

Anoreksičnih vse več otrok, mlajših od 10 let

E. D.
08. 10. 2010 08.56
0

Zadnja britanska raziskava je pokazala, da se motnje hranjenja pojavljajo ne le pri najstnikih, ampak celo pri otrocih. Za anoreksijo in bulimijo namreč zbolevajo že mlajši od 10 let.

Motnje hranjenja
Motnje hranjenja FOTO: iStockphoto

V študiji je sodelovalo 250 oseb z motnjami hranjenja. Izkazalo se je, da se jih je kar 52 odstotkov s težavami srečalo že pred desetim letom starosti, le 29 odstotkov pa nekoliko pozneje, in sicer med 11. in 15. letom. ''Srečali smo se celo s primerom, ko je prve znake motenj hranjenja začel kazati komaj šest let star otrok,'' pove Mary George, tiskovna predstavnica ene od britanskih dobrodelnih organizacij za premagovanje motenj hranjenja, in dodaja: ''Anoreksija je resna duševna bolezen, ki jo v večini primerov sprožijo konkretno dogodki v življenju posameznika in redkeje podobe, ki jih bolniki vidijo v medijih.''

Več kot 50 odstotkov anketiranih je namreč povedalo, da so njihove težave nastale zaradi kakšnih družinskih težav oziroma travm, na primer ločitev staršev ali izguba ljubljene osebe. Le trije odstotki oseb, ki so sodelovale v raziskavi, so povedali, da so k njihovim motnjam hranjenja pripomogli presuhi modeli in manekenke ter suhljate zvezdnice.

Kako prepoznati motnje hranjenja in kako pomagati osebi z anoreksijo ali bulimijo, pa preverite v intervjuju z mag. Dragico Marto Sternad – sociologinjo, ki svetuje in nudi pomoč osebam z motnjami hranjenja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587