Vizita.si
Vnetja učesa, ki najpogosteje prizadenejo otroke, so običajno virusnega izvora, zato antibiotiki večinoma niso učinkoviti.

Novice

Antibiotiki malo učinkoviti pri zdravljenju vnetja ušes

Ni.J.
18. 11. 2010 09.11
1

Antibiotiki imajo pri zdravljenju vnetja ušes pri otrocih majhen učinek, poleg tega pa povečujejo tveganje za nastanek stranskih učinkov, je pokazala ameriška študija. Večina vnetij namreč ni bakterijskega izvora.

Vnetja učesa, ki najpogosteje prizadenejo otroke, so običajno virusnega izvora, zato antibiotiki večinoma niso učinkoviti.
Vnetja učesa, ki najpogosteje prizadenejo otroke, so običajno virusnega izvora, zato antibiotiki večinoma niso učinkoviti.FOTO: iStockphoto

Journal of the American Medical Associaton je objavil študijo, v kateri navaja, da antibiotiki v resnici niso tako učinkoviti pri zdravljenju vnetja ušes pri otrocih in da povečujejo tveganje za nastanek določenih stranskih učinkov.

Študija je pokazala, da bi se vnetje ušes pri 80 odstotkih otrok lahko pozdravilo v nekaj dneh samo od sebe, brez jemanja antibiotikov in samo ob jemanju zdravil za zniževanje telesne temperature in lajšanje bolečin. Če bi jemali antibiotike, bi bili ti sicer uspešni pri 92 odstotkih otrok, kar pomeni, da je razlika v učinkovitosti med zdravljenjem z in brez antibiotikov minimalna, pravi avtor študije dr. Tumaini Coker. “Vendar pa moramo vedeti, da se pri 30 odstotkih otrok pojavijo tudi kožni izpuščaji, pri desetih odstotkih pa diareja.“ Coker je namreč opazil, da je število otrok, ki so ozdravili s pomočjo antibiotikov približno enako številu otrok, ki so utrpeli stranske učinke. “Zdravniki in starši morajo vedeti, kakšne so koristi in kakšni so stranski učinki antibiotikov, da bi lahko pravilno zdravili otrokovo vnetje ušesa,“ še dodaja.

Strokovnjaki zato pri otrocih od drugega do 12. leta, ki so sicer zdravi, priporočajo zdravljenje vnetja srednjega ušesa, ki je pri otrocih najpogostejše, brez antibiotikov. Antibiotiki so učinkoviti le pri zdravljenju določenih akutnih vnetij srednjega ušesa, če so bakterijskega izvora in pri zdravljenju vnetja zunanjega ušesa. Če je akutno vnetje srednjega ušesa virusnega izvora, antibiotiki ne bodo delovali, saj se virusi ne odzivajo nanje, prav tako pa antibiotiki ne bodo učinkoviti pri zdravljenju vnetja srednjega ušesa z izcedkom.

Študija je pokazala tudi, da ni pomembno, s katero vrsto antibiotikov je vnetje zdravljeno, če je uporaba antibiotikov upravičena. Učinkoviti naj bi bili tako starejši, kakor tudi novejši in dražji antibiotiki.

Strokovnjaki pa opozarjajo na previdnost pri uporabi antibiotikov. Če bodo ti uporabljeni zgolj takrat, ko jih oseba zares potrebuje, jih bodo lahko uporabljale tudi prihodnje generacije, ob njihovi zlorabi pa bodo bakterije postale odporne nanje.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587