Vizita.si
V razvitih državah za kronično obliko levkemije zboli okrog 30 bolnikov na milijon prebivalcev.

Novice

Antioksidanti proti levkemiji

B.J.
07. 05. 2007 16.57
0

AntiAntioksidanti, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi in črnem vinu lahko pomagajo pri zdravljenju levkemije.

Znanstveniki so namreč ugotovili, da antioksidanti ubijajo bolne celice, ne poškodujejo pa zdravih.

V razvitih državah za kronično obliko levkemije zboli okrog 30 bolnikov na milijon prebivalcev.
V razvitih državah za kronično obliko levkemije zboli okrog 30 bolnikov na milijon prebivalcev. FOTO: Reuters

Avtorji raziskave so proučevali delovanje antocijanidina, antioksidanta, ki so ga izolirali iz plodov robid, na celice, ki jih je poškodovala levkemija.

Ugotovili so, da so že majhne količine antocijanidina v 18 urah povzročile smrt skoraj 50 odstotkov obolelih celic. Ko pa so količino antocijanidina podvojili, so umrle vse obolele celice, medtem ko so zdrave celice ostale nedotaknjene.

Ti rezultati bodo omogočili varnejšo in učinkovitejšo alternativo terapiji zdravljenja, ki jo uporabljajo zdaj. Kemoterapija in radioterapija namreč ubijata tako bolne kot tudi zdrave celice, lahko preberemo v reviji Biological Chemistry.

Kaj je levkemija?

Levkemija ni ena sama bolezen, s tem izrazom označujemo celo paleto bolezenskih stanj. Najprej levkemijo lahko ločimo na akutno in kronično.

Za akutno levkemijo je značilno, da ljudje zbolijo zelo hitro. Težave imajo morda nekaj tednov ali pa zgolj nekaj dni, rakave celice se pri tej obliki namreč zelo hitro delijo.

Pri kronični levkemiji pa bolniki navadno nimajo večjih težav, zato jo zdravniki velikokrat odkrijejo naključno pri pregledu krvi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587