Vizita.si
Poškodbe glave so najpogostejša oblika poškodb. K sreči se običajno pojavljajo v blažji obliki, saj lobanja možganom nudi dobro zaščito.

Novice

Au, Reese, to je pa bolelo!

Ni.J.
14. 09. 2011 09.16
8

Prejšnji teden je Reese Witherspoon med tekom zbila z avtomobilom starejša gospa, igralko so odpeljali v bolnišnico, zdaj pa se je končno pokazala v javnosti – s črnim očesom in obližem na čelu.

Poškodbe glave so najpogostejša oblika poškodb. K sreči se običajno pojavljajo v blažji obliki, saj lobanja možganom nudi dobro zaščito.
Poškodbe glave so najpogostejša oblika poškodb. K sreči se običajno pojavljajo v blažji obliki, saj lobanja možganom nudi dobro zaščito. FOTO: iStockphoto
Reese Witherspoon so v objektive ujeli, ko se je pripeljala na rojstni dan prijateljice v Los Angeles. Igralka, ki je pretekli teden utrpela manjše poškodbe zaradi nesreče, v kateri jo je z avtomobilom zbila starejša gospa, je razkrila svoje črno oko, na čelu pa ima obliž, ki prekriva rano. Tudi na obrazu ima 36-letnica obsežno modrico, potolčena pa ima tudi kolena. Vendar pa poškodbe očitno niso tako hude, da bi Reese močno ovirale pri vsakdanjem življenju.

To je prvič, da se je zvezdnica od nesreče naprej pojavila v javnosti. Reese so zdravniki po nesreči kmalu izpustili iz bolnišnice, nekaj časa je sicer preživela doma in počivala, kot je za medije razkril njen predstavnik. “Reese je zdaj doma in počiva. Nesreča jo je močno prestrašila,“ je povedal še neznani vir za Us. “Reese se je namreč od nekdaj močno bala, da bi jo zbil avto. Vedno je bila tista, ki je ljudi opozarjala na pločnikih in jih vlekla od roba cestišča.

Znano je, da Reese ne bo tožila ženske, ki je povzročila nesrečo. Ženska je Reese z avtomobilom zbila na prehodu za pešce, čeprav je vozila s hitrostjo 32 kilometrov na uro. 84-letnici so policisti na kraju nesreče odvzeli vozniško dovoljenje, plačala pa je tudi kazen, ker ni pred prehodom ustavila. Ženska dogodek globoko obžaluje, nesreča pa jo je močno pretresla. Kot poročajo tuji mediji, se od nesreče naprej še ni odpravila na pot z avtomobilom, čeprav so ji vozniško dovoljenje  že vrnili.

Poškodbe glave – najpogostejše poškodbe

Poškodbe glave veljajo za najpogostejše poškodbe. Večinoma gre za blažje poškodbe, saj lobanja nudi možganom dokaj učinkovito zaščito, nekatere pa so tudi hujše. Simptomi blagih poškodb, kakršno je utrpela Reese in pri katerih oseba ne izgubi zavesti ali pa jo izgubi za največ 15 minut, obsegajo slabost, glavobol, negotovo ravnotežje, slabšo zbranost, spominske težave, utrudljivost, občutljivost na hrup in svetlobo, pogosto pa se poškodovanci srečujejo tudi s tesnobo in depresijo.

Ti simptomi velikokrat izginejo sami od sebe, vendar pa nekatere poškodbe možganov zahtevajo hospitalizacijo. Med takšne sodijo nekatere zmerne in hude poškodbe. Zmerne so tiste, pri katerih oseba izgubi zavest za od 15 minut do največ šest ur, oseba pa pozneje občuti še močno slabost, glavobol, vrtoglavico, težave z ravnotežjem, koncentracijo in spominom ter je lahko razdražljiva. O hudih poškodbah pa govorimo, ko udarcu sledi koma v trajanju več kot šest ur in je stanje poškodovanca nepredvidljivo in ogroža njegovo življenje.

In kako ublažiti modrice, ki nastanejo ob poškodbi?

Na mesto udarca je treba dati ledeno oblogo, saj led deluje protivnetno. Hlad namreč skrči krvne žile, kar zmanjša pretok krvi in s tem krvničk, ki sodelujejo pri vnetni reakciji. Ugodno delujejo tudi razpršila s hladilnim učinkom, ki jih je mogoče nanesti na mesto udarca – tudi ti povzročijo skrčenje žil in zaustavljanje krvavitev. Da bi ublažili modrice, pa nekateri prisegajo tudi na homeopatske pripravke. Odlično naj bi pomagal pripravek iz arnike, ki blaži bolečino, zmanjša oteklino in pospešuje krvni obtok, učinkovito pa delujeta tudi paprika in ananas v kapsulah, saj vsebujeta snovi, ki pospešujejo obtok in pospešujejo celjenje.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587