Vizita.si
Arašidi

Novice

Avstralija je prva na svetu začela program imunoterapije za alergije na arašide za dojenčke

N.R.A.
08. 08. 2024 04.09
0

V bolnišnicah po vsej Avstraliji dojenčkom, ki imajo alergijo na arašide, zdaj ponujajo zdravljenje, ki bi jim lahko spremenilo življenje. Tovrstno zdravljenje je prvo na svetu, njegov namen pa je razvijanje tolerance bolnikov.

Glede na partnerstvo med avstralskim Nacionalnim centrom odličnosti za alergije in Murdochovim otroškim raziskovalnim inštitutom  je to prvič, da se nacionalni program oralne imunoterapije z arašidi uvaja v splošno oskrbo kjer koli na svetu.

Poznate te neverjetne učinke arašidov?
Preberi še
Poznate te neverjetne učinke arašidov?

Program je odprt za dojenčke, mlajše od 12 mesecev, pri katerih je bila diagnosticirana alergija na arašide in so pod nadzorom alergologa v eni od desetih pediatričnih bolnišnic v petih državah, ki sodelujejo. Zdravljenje, ki bo brezplačno za tiste, ki bodo do njega upravičeni, bodo bolniki prejeli 'skrbno načrtovan dnevni razpored odmerjanja arašidov v prahu, ki ga jemljejo doma, v dveh letih,' v skladu z objavo.

Arašidi
ArašidiFOTO: AdobeStock

Splošni cilj je spremeniti pristop k alergiji iz pristopa doslednega izogibanja arašidom v varno ustvarjanje tolerance – in upajmo, da dosežemo remisijo.

"Želimo spremeniti potek alergijskih bolezni v Avstraliji, tako da bo lahko več otrok hodilo v šolo brez tveganja smrtno nevarne reakcije na arašide," je povedala profesorica Kirsten Perrett, direktorica oddelka NACE in vodja populacijskih alergij pri MCRI.

Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste oreščke?
Preberi še
Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste oreščke?

V telefonskem intervjuju za CNN je novi program, ki že poteka, opisala kot 'res vznemirljiv'. Dojenčkom z diagnozo alergije na arašide, mlajšim od 12 mesecev, bo ponujen program zdravljenja kot nov standardiziran model oskrbe v teh desetih pediatričnih bolnišnicah in bo brezplačen, kar je res neverjetno. Perrettova pričakuje, da bo povpraševanje veliko.

Arašidi
ArašidiFOTO: AdobeStock

Avstralija je svetovna prestolnica alergij in imajo 5 milijonov ljudi z alergijsko boleznijo, alergija na arašide pa prizadene približno 3 odstotke 12-mesečnih otrok v Avstraliji. Očitno je torej veliko otrok, ki so lahko upravičeni, in pričakujejo, da bo v prvih nekaj letih na stotine dojenčkov zdravljenih v tem programu.

Se zavedate, kako zdravi so?
Preberi še
Se zavedate, kako zdravi so?

Program, ki ga financira avstralska zvezna vlada, bo rezultate programa ocenil NACE v upanju, da ga bodo razširili v več bolnišnic in klinik za alergije, če se bo izkazal za uspešnega. Sčasoma se lahko celo razširi na starejše otroke, vendar je za zdaj poudarek na dojenčkih, je dejala Perrettova.

Znaki, da ste alergični na alkohol
Preberi še
Znaki, da ste alergični na alkohol

Dokazi kažejo, da se mlajši otroci zelo dobro odzivajo na ta pristop peroralne imunoterapije, tako zaradi boljše učinkovitosti kot zaradi zmanjšanega tveganja reakcij.

Številne družine obupano želijo zaščititi svoje otroke pred alergijskimi reakcijami in anafilaksijo. Nekateri potujejo med državo ali celo v tujino zaradi zdravljenja v zasebnih klinikah, zato je možnost, da je ta program na voljo in brezplačen v javnih bolnišnicah, sprememba igre. Anafilaksija je huda, potencialno smrtno nevarna alergijska reakcija. Več o njej v spodnjem članku:

Življenjsko nevarna alergijska reakcija
Preberi še
Življenjsko nevarna alergijska reakcija

Vir: CNN

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587