Vizita.si
Zaradi Aspergerjevega sindroma Rebecca težko razume tudi najbolj ustaljene vzorce družbenega vedenja.

Novice

Avtistična deklica je postala lepotna kraljica

L.E.
13. 09. 2011 08.21
4

Osemnajstletna Rebecca Attridge med svojim odraščanjem nikdar ni upala niti sanjati, da bo kadar koli postala lepotna kraljica. Ker ima Aspergerjev sindrom, ki je ena od oblik avtizma, je bila namreč v šoli vedno tarča posmehovanja. Kljub temu pa se ni vdala pritiskom okolice in na koncu ji je le uspelo.

Želi si, da bi jo na odru lepotnega tekmovanja videli vsi, ki so jo v šoli samo zmerjali.
Želi si, da bi jo na odru lepotnega tekmovanja videli vsi, ki so jo v šoli samo zmerjali. FOTO: Facebook

Mlada Rebecca Attridge ima Aspergerjev sindrom, obliko avtizma, ki ne vpliva na videz, zato pa povzroča težave pri vzpostavljanju odnosov z okolico. Prizadeti težko razumejo vzorce družbenega vedenja, težave pa imajo tudi z razumevanjem pogovorov. Zaradi tega so Rebecco vrstniki pogosto mučili in ustrahovali; kar bi mnogo ljudi z istim sindromom pregnalo v osamo, pa je Rebecca pretrpela in se nazadnje celo prijavila na lepotno tekmovanje.

"Na lepotno tekmovanje sem se prijavila, da bi dokazala, kaj vse zmoremo ljudje z Aspergerjevim sindromom," razlaga Rebecca. "Želim si, da bi me na odru videli vsi vrstniki, ki so me skozi leta nesramno nadlegovali. Čeprav imam Aspergerjev sindrom, se namreč še ne mislim zapreti med štiri stene. Zelo sem navdušena, da sem lahko del lepotnega tekmovanja."

Zaradi svoje privlačnosti je bila še bolj osamljena

Avtizem so njeni zdravniki odkrili, ko je imela trinajst let, toda po njenih besedah je bila že pred tem zelo nenavaden otrok. "Ko sem imela samo štiri leta, sem vzgojiteljico vprašala, ali misli, da je naša vlada podkupljena. Še preden so zdravniki potrdili, da imam Aspergerjev sindrom, pa sem v šoli veljala za čudakinjo. Nisem znala navezati prijateljstev. Nisem razumela, o čem govorijo dekleta. Če so si ogledovale sošolca in dejale, da je lep, enostavno nisem razumela, kaj mislijo. Večino časa sem sedela sama."

Rebeccina mati je hitro spoznala, da je nekaj zelo narobe, toda poskušala jo je potolažiti tako, da jo je spodbujala k učenju. "Učila sem se celo japonščine," pravi Rebecca. Aspergerjev sindrom je namreč oblika avtizma, ki ne vpliva na inteligenco bolnika. Dekleta pa so se do nje vedla še huje, ker je bila lepa. "Rekli so mi, da je to verjetno še poslabšalo njihov odnos do mene," skromno potrdi Rebecca. "Vendar zaradi Aspergerjevega sindroma ne razumem ravno, kaj pravzaprav pomeni lepota. Na lepotno tekmovanje sem se prijavila, ker so me opazili organizatorji in me povabili k sodelovanju."

Rebecca je organizatorjem Miss Teen Queen UK najprej razložila, s kakšno težavo živi vsak dan, toda ti so vztrajali, da to še ni zadosten razlog, da ne bi postala del lepotnega tekmovanja. "Najbolj me je skrbelo, kako se bom razumela s sotekmovalkami," priznava, "toda vse so se vedle zelo razumevajoče in mi bile vedno pripravljene pomagati." V občinstvu sta jo spodbujali tudi ponosna mati in babica, ki sta bili zelo veseli, da so organizatorji njuni hčeri in vnukinji omogočili novo izkušnjo, čeprav ni osvojila nobenega od naslovov. "Leta in leta sta opazovali moje trpljenje, zato sta bili enostavno presrečni, ko sta me videli, kako samozavestno hodim po odru," pravi Rebecca. "Večina mojih sotrpinov misli, da bodo težko dosegli kar koli, jaz pa bi jim rada pokazala, da je veliko dosežkov vseeno mogočih."

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587