Vizita.si
Joeyju so življenje rešili kolački z marihuano (slika je simbolična).

Novice

Avtističnega sina zdravila z marihuano

Ni.J.
24. 11. 2009 11.28
3

Ko obupana mamica Mieko ni več vedela, kako naj pomaga svojemu avtističnemu sinu, se je odločila za metodo, ki med strokovnjaki dviga nemalo prahu. 10-letnemu Joeyju namreč redno daje medicinsko marihuano.

Joeyju so življenje rešili kolački z marihuano (slika je simbolična).
Joeyju so življenje rešili kolački z marihuano (slika je simbolična).FOTO: iStockphoto

Potem ko sem izvedela, da je sinovo stanje kritično, sem začela iskati rešitve za sina. Zasledila sem zdravnika, ki ima uradno dovoljenje za zdravljenje otrok z avtizmom s pomočjo medicinske marihuane,“ pravi Mieko Hester - Perez, ki se je nato odločila, da bo z medicinsko marihuano poskusila pomagati svojemu 10-letnemu sinu Joeyju Perezu. Joey namreč ni hotel jesti, ko je Mieko začela z novim načinom zdravljenja je tehtal le 20 kilogramov. “Bil je tako suh, da so se mu videla vsa rebra. Bil je na robu smrti,“ dodaja. “Z marihuano se je Joeyjevo stanje izboljšalo. Pred tem je bil izjemno agresiven, nevaren zase in za okolico,“ razlaga Maike. A le uro po tem, ko mu je dala kolaček z marihuano, se mu je povečal apetit in izboljšalo vedenje. “Po eni uri je hotel jesti hrano, ki je ni nikoli maral.

Medicinska marihuana, novo zdravilo za avtizem?
Medicinska marihuana, novo zdravilo za avtizem? FOTO: iStockphoto

Joey je moral pred tem trikrat na dan pojesti celo goro zdravil. Sedaj jemlje le še tri zdravila in vsaka dva do tri dni poje en kolaček s travo. “Sinu sem rešila življenje in marihuana je pri tem pomagala,“ pravi Hester - Perezova. “Ko sem slišala, da je z eno nogo že na drugem svetu, me je stisnilo. Ne morete si predstavljati, kaj vse je človek pripravljen storiti za svojega otroka.“

Ne glede na to, da je Joeyju marihuana rešila življenje, pa so mnenja o tovrstni metodi zdravljenja avtizma zelo različna. Nekateri, med njimi je tudi Allen St. Pierre, ki se bori za spremembo zakona o marihuani, pravijo, da je tovrstno zdravljenje nekaj povsem normalnega: “Konec koncev otrokom predpisujejo tudi močnejša zdravila in analgetike, ki jim lahko bolj škodujejo kot majhna količina trave v prehrani.“ Po drugi strani pa nasprotna stran trdi, da otroci na ta način lahko postanejo odvisni od marihuane in da so pozitivni učinki trave le trenutni. Tovrstna odvisnost bi po njihovem mnenju lahko povzročala tudi psihične težave in shizofrenijo.

Kakor koli že, znanstveniki in zdravniki opozarjajo, da morajo biti na tem področju opravljene še številne preiskave. Te bodo pokazale, ali je tovrstno zdravljenje zares učinkovito ali ne in kakšni so njegovi stranski učinki.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587