Vizita.si
Beljenje zob

Zdravi zobje

Zakaj in kdaj se odločiti za beljenje zob?

N.R.A.
21. 05. 2023 05.00
0

Skrb za zdrave in čiste zobe je temeljnega pomena za naše zdravje. To vedo predvsem tisti, ki imajo težave z zobmi, takšne ali drugačne. Ko gre za beljenje zob je govora predvsem o estetskem vidiku. Pri tem imate dve možnosti – beljenje zob v ordinaciji ali nego na domu. Kaj morate vedeti o beljenju zob, zakaj in kdaj se odločiti za tak poseg?

Beljenje doma ali v ordinaciji?

Obe možnosti za beljenje zob uporabljata belilna sredstva na osnovi peroksida. Sistemi za domačo uporabo vsebujejo od 3 % do 20 % peroksida (karbamid ali vodikov peroksid). Sistemi za uporabo v ordinaciji pa vsebujejo od 15 % do 43 % peroksida.

Na splošno velja, da dlje ko držite močnejšo raztopino na zobeh, bolj beli postanejo zobje. Večji kot je odstotek peroksida v raztopini za beljenje, krajši čas ga je treba nanesti na zobe. Če gel držite dlje časa, boste zobe dehidrirali in povečali občutljivost zob!

Beljenje zob
Beljenje zobFOTO: AdobeStock

Vsaka možnost ima prednosti in slabosti, a preden preizkusite komplete za beljenje zob doma, se posvetujte s svojim zobozdravnikom. Vsi ne bodo dali enako dobrih rezultatov. Beljenje ne bo pobelilo porcelanskih kron ali kompozitnih veziv v zobeh.

Beljenje zob v ordinaciji

Z beljenjem zob, ki ga opravi vaš zobozdravnik, lahko zobje hitreje postanejo svetlejši. Raztopina za beljenje je običajno veliko močnejša od kompletov za domačo uporabo. Za pospešitev in intenziviranje procesa beljenja se lahko uporabijo tudi toplota, svetloba ali kombinacija obeh. Stroški beljenja zob v ordinaciji se razlikujejo.

Beljenje zob
Beljenje zobFOTO: AdobeStock

Možnosti beljenja zob na domu

Obstaja veliko možnosti za beljenje zob doma, med najpogostejšimi so:

- Trakovi in geli za beljenje zob

- Sistemi za beljenje zob na osnovi ščitnikov za usta.

- Zobne paste za beljenje zob. 

Beljenje zob: ohranjanje belih zob

Ne glede na to, ali uporabljate sistem za beljenje zob doma ali daste zobe beliti pri zobozdravniku, lahko pomagate ohraniti rezultate z dnevnim ščetkanjem, nitkanjem in izpiranjem. Izogibajte se tudi kislim in s tanini bogatim živilom in pijačam, kot so črni čaji in kava, belo in rdeče vino, gazirane pijače in različne omake. 

Beljenje zob
Beljenje zobFOTO: AdobeStock

Beljenje zob: zakaj bi se morali pogovoriti s svojim zobozdravnikom?

Beljenje zob lahko povzroči začasno občutljivost zob ali pa je neprijetno za ljudi, ki že imajo občutljive zobe. Ob nepravilni uporabi lahko domači kompleti povzročijo tudi opečene, celo začasno pobeljene, dlesni.

Beljenje zob najbolje deluje pri ljudeh z rumenimi zobmi. Če se želite prepričati, ali je beljenje zob vredno vašega časa in denarja, se posvetujte s svojim zobozdravnikom, preden uporabite komplet za beljenje zob brez recepta, doma!

Vir: webmd

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 580