Vizita.si
Beyonce si želi, da bi otroci začeli živeti zdravo.

Novice

Bo Beyoncé uspelo?

Ni.J.
10. 06. 2011 15.17
1

Debelost je med otroci v porastu. Zato se je ameriška prva dama Michelle Obama aktivnosti, kako otroke spodbuditi h gibanju in zdravemu načinu prehranjevanja, lotila na nekoliko drugačen način. K sodelovanju je povabila pevko Beyoncé.

Beyonce si želi, da bi otroci začeli živeti zdravo.
Beyonce si želi, da bi otroci začeli živeti zdravo.FOTO: X17ONLINE.COM
Strokovnjaki predvidevajo, da bo v razvitem svetu kmalu vsak tretji otrok zaradi debelosti zbolel za diabetesom, veliko pa jih bo trpelo tudi zaradi bolezni srca in ožilja, visokega krvnega pritiska, raka in astme. Ker v ZDA število debelih otrok narašča še veliko hitreje kot pri nas, se je prva dama Michelle Obama domislila zanimivega načina, kako otroke spodbuditi h gibanju. K sodelovanju pri izvajanju lastne kampanje 'Let's Move' (Gibajmo) je povabila pevko Beyoncé, ki je prav v ta namen posnela nov glasbeni spot, v katerem v šolski jedilnici pleše skupaj z otroki in jih spodbuja, naj se gibajo in plešejo.

Zakaj so otroci danes debelejši kot nekoč?

Otroci so pred 30 leti živeli veliko bolj zdravo. V šolo in iz nje so hodili peš, obiskovali so različne obšolske dejavnosti in športna društva ter se cele popoldneve igrali na dvoriščih, brcali žogo ali pa kolesarili. Hrana, ki so jo uživali, je bila v glavnem pripravljena doma, porcije pa so bile zmerne. Poleg mesa je krožnik vedno krasila tudi zelenjava, hitra prehrana pa je bila vse prej kot pogosta. Kako redki so bili šele prigrizki med obroki!

Danes se je situacija močno spremenila. V šolo jih pripeljejo starši ali avtobus, športne vzgoje se izogibajo, igro na dvorišču pa so zamenjali računalniki in televizija. Ker starši delajo dlje, otroci jedo nekakovostno, mastno in hitro pripravljeno hrano, med obroki pa si privoščijo še obilico nezdravih prigrizkov. Poleg tega so porcije od dvakrat do celo petkrat večje, kot so bile včasih, otroci pa včasih niso pili toliko sladkanih pijač in sokov kakor danes.

Kot so pokazale nekatere tuje raziskave, naj bi v razvitem svetu človek v povprečju zaužil 31 odstotkov kalorij več, kot so jih včasih, poleg tega pa zaužije 56 odstotkov več maščob in 14 odstotkov več sladkorja in sladil.

Kako bi za gibanje in zdravje otrok poskrbeli vi? 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587