Vizita.si
image (28)

Novice

Bi bili pripravljeni storiti kaj takega?

S.P.
05. 12. 2012 12.48
5

Tako kot vsi ljubeči starši je tudi Cahrlotte Rogers uspelo dokazati, da na tem svetu preprosto ni stvari, ki je ne bi bila pripravljena narediti v dobrobit svojega otroka. Preberite si zgodbo, ki je ogrela srca številnih Britancev.

Tako kot vsi ljubeči starši je tudi Charlotte Rogers pripravljena storiti vse za svojega otroka. In nič drugače ni bilo niti takrat, ko je ugotovila, da lahko svoji 13-mesečni punčki Imogen Daly ponudi novo priložnost in ji znova podari življenje. "Imogen se je v prvih dneh svojega življenja borila z zlatenico, ki je pri novorojenčkih zaradi še nezrelih ter nezadostno delujočih jeter precej običajen pojav. Njeno stanje je v meni vzbudilo skrb šele po nekaj tednih, ko ta nikakor ni izginila, zato sem jo nemudoma odpeljala k zdravniku, ki pa nad rezultati preiskav ni bil ravno navdušen," se spominja njena mati.

V devetem tednu starosti so namreč deklici diagnosticirali redko avtoimunsko bolezen jeter – biliarno atrezijo oziroma odsotnost žolčnika, ki lahko ob ignoriranju simptomov kaj hitro vodi v odpoved ali zastrupitev jeter in se utegne celo tragično končati. Ob zlatenici, pomanjkanju v maščobi topnih vitaminov, presnovnih motnjah in cirozi z zvišanim krvnim tlakom onemogoča, da bi telo uspešno razgradilo vse nabrane maščobe, ki so njena jetra že močno obremenile.

Takrat nekajmesečna deklica je kar pet mesecev čakala na listi za presaditev organov, a se je njeno zdravstveno stanje vmes že tako poslabšalo, da si oklevanja in upanja na čudež preprosto več niso mogli privoščiti. "V ožjem družinskem krogu sem bila edina primerna kandidatka za darovanje ter presaditev jeter, zato sem se odločila, da bom prestala to nujno operacijo in svoji hčerki podarila nov začetek v življenju. Seveda tudi tokrat ni šlo brez zapletov. Čas je močno pritiskal name, saj se je Imogen komaj še borila za svoje življenje, jaz pa sem kot malce obilnejša ženska v pičlih nekaj mesecih morala izgubiti kar dobrih 15 kilogramov. Da bi se dodobra prepričali, da sem dovolj razmastila svoja jetra, so mi na dan vzeli tudi do 20 vzorcev krvi, kar me je popolnoma izčrpalo," nadaljuje.

V poznih poletnih mesecih, ko je deklica dopolnila 11 mesecev, je Charlotte vendarle dosegla svoj cilj. V bolnišnici Queen Elizabeth's Hospital so ji lahko končno odvzeli del jeter in ga nemudoma prepeljali v bolnišnico Birmingham Children's Hospital, kjer je na poseg že čakala hrabra Imogen. Jetra so eden redkih notranjih organov, ki so sposobni naravne regeneracije, kar pomeni, da bodo materina jetra znova zrasla in nadomestila manjkajoči del, delček, premeščen v hčerino telo, pa se bo sčasoma razvil v popolnoma delujoč organ normalne velikosti. Zahvaljujoč ljubezni svoje matere je tako punčka do danes že precej okrevala, sledi nevarne bolezni pa na srečo vseh v njenem telesu ni več mogoče najti.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 623