Vizita.si
Darovanje organov je najvišja oblika sopomoči človeku.

Novice

VIDEO: Bi darovali svoje organe?

Katja Benčina
16. 10. 2010 07.54
3

Oseba, ki daruje organe po smrti lahko pomaga ohraniti življenje tudi do sedmim ljudem, ki so kritično bolni. In kljub temu da ima veliko ljudi pozitiven odnos do darovanja organov, pa se ta odstotek zmanjša, ko smo v resnici v situaciji, ko se je treba odločiti za darovanje.

Darovanje organov je najvišja oblika sopomoči človeku.
Darovanje organov je najvišja oblika sopomoči človeku.FOTO: iStockphoto
Glavni vzrok, da se ljudje ne odločijo za darovanje organov, je po mnenju psihologinje Bernarde Logar Zakrajšek v tem, da svojci ne poznajo volje umrlega, saj se o tem z njim niso pogovarjali. ''Tisti, ki so proti darovanju, so proti predvsem zaradi sodobnih strahov, kot so strah pred tem, da bi prišlo do zlorab, možnosti trgovanja, religijska prepričanja in podobno. Čeprav naj tu poudarim, da verske skupnosti podpirajo odločitev za darovanje,'' pove psihologinja. Ljudje, ki se odločijo za darovanje, pa po navadi to storijo iz želje po pomoči drugim ali pravijo, da jim je vseeno, kaj se s telesom zgodi po smrti. Prav zato je dobro, da se o svojih željah o darovanju pogovorite v krogu družine, lahko pa prosite, da vašo odločitev za darovanje organov zapišejo tudi v vašo kartico zdravstvenega zavarovanja.
Verjetnost, da boste za časa življenja potrebovali organ darovalca, je kar trikrat večja kot ta, da boste po smrti med darovalci organov.
Verjetnost, da boste za časa življenja potrebovali organ darovalca, je kar trikrat večja kot ta, da boste po smrti med darovalci organov. FOTO: 24ur.com

Posmrtno darovanje organov ni edina možna oblika darovanja. ''Predvsem v skandinavskih državah na primer organe pogosto darujejo živi darovalci, kar 20 odstotkov vseh presaditev tako predstavljajo tovrstne presaditve. Kljub vsemu to pri nas še ni uveljavljena praksa,'' je povedal vodja transplantacijske dejavnosti v UKCLJ as. Valentin Sojar. Dobro pa je vedeti, da je verjetnost, da boste za časa življenja potrebovali organ darovalca, kar trikrat večja kot ta, da boste po smrti med darovalci organov.

Slovenci smo izjemno solidarni, saj je v letu 2009 le 13 odstotkov svojcev možnih umrlih darovalcev zavrnilo darovanje. Tako so po zaslugi plemenite odločitve 34 umrlih in njihovih svojcev lansko leto presadili kar 81 organov. ''Za temi številkami se skrivajo pljučni, srčni ali jetrni bolniki, ki so po zaslugi presaditve organa ostali živi. Poleg tega še ledvični bolniki, ki jim sedaj ni treba več trikrat na teden po štiri ure na dializo in se jim zaradi stroge diete ni več treba odrekati tekočini, sadju, zelenjavi in drugi vrsti živil,'' pove Mojca Lovrenčič iz Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije. Tako se Slovenija s presaditvami nekaterih organov uvršča v sam evropski vrh. Prednjačimo predvsem v programu presaditve srca in rezultatih po presaditvi ledvic. Žal pa krepko zaostajamo po številu bolnikov na čakalnih vrstah za presaditve ledvic in jeter, je povedala direktorica zavoda Slovenija-transplant Danica Avsec. Mojca Lorenčič to pripisuje pogostokrat neustrezni informiranosti o presaditvi ledvic še preden se bolniki začnejo zdraviti z dializo. ''Ko pa se že privadijo na dializo, se nekateri bolniki neradi odločajo za presaditev ledvice, saj se bojijo tveganj in so se nekako navadili življenja z dializo,'' pove Lorenčičeva. Sicer pa trenutno čaka na presaditev srca 39 bolnikov, 102 sta na čakalni listi za presaditev ledvice, 14 za presaditev jeter in 57 bolnikov čaka na presaditev roženic.

In še povabilo! Zavod Slovenija-transplant vas danes ob 11.00 vabi na tek za življenje in radost v parku Tivoli, kjer bodo na stojnicah predstavljena tudi društva bolnikov in kjer se boste lahko pogovorili s prejemniki organov in tkiv ter tako ugotovili, kako lahko takšno dejanje v resnici spreminja življenja. Več informacij o dogodku na spletni strani Zavoda Slovenija-transplant.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587