Vizita.si
Bo res nekoč mogoče odmrzniti človekove možgane in jih spet obuditi?

Novice

Bi si dali zamrzniti možgane?

E. D.
02. 07. 2010 09.31
0

Če je bilo zamrzovanje možganov še pred kratim nekaj, kar smo gledali samo v znanstveno-fantastičnih filmih, je zdaj to v Rusiji tudi zares mogoče narediti. Tako se je Delina Federenko odločila, da po smrti mame zamrzne njene možgane.

test-3
test-3 FOTO: iStockphoto
Rusko podjetje, ki se ukvarja z zamrzovanjem človeških možganov, namreč pravi, da bo enkrat v prihodnosti, ko bo tehnologija dovolj napredovala, mogoče danes zamrznjene možgane spet odmrzniti oziroma obuditi. Še več, ruski znanstveniki v omenjenem podjetju verjamejo, da bo mogoče možgane nekoč vstaviti v neko drugo telo in da bo s tem tisti, katerega možgane so pred daljnimi leti zamrznili, spet obujen nazaj v življenje. Kajti poleg takšnih in drugačnih sposobnosti in veščin so po njihovem prepričanju tudi vse osebnostne značilnosti človeka shranjene v njegovih možganih. ''Informacije o človekovi osebnosti in njegovih spominih so shranjeni v njegovih možganih. Če torej možgane takoj po smrti zamrzneš v tekoči dušik in preprečiš njihovo razpadanje, jih bo nekega dne mogoče odmrzniti in tistega človeka obuditi nazaj. Tako bo začel tam, kjer je pred toliko leti končal,'' pove Danila Medvedev, direktor podjetja, ki se ukvarja s krioniko, kot imenujejo postopek zamrzovanja možganov.
Bo res nekoč mogoče odmrzniti človekove možgane in jih spet obuditi?
Bo res nekoč mogoče odmrzniti človekove možgane in jih spet obuditi? FOTO: iStockphoto

Za postopek zamrzovanja mora stranka odšteti 6000 evrov, nato pa še vsako leto plačati dodatnih 360 za hrambo organa. Prve možgane so v podjetju zamrznili pred dvema mesecema in imajo do zdaj le dve stranki. Ena od njih je tudi Delina Federenko, ki se je po mamini smrti odločila, da shrani njene možgane in da bo tudi po svoji smrti naredila isto. Tako se bosta lahko srečali v naslednjem življenju, a ne v onostranstvu, temveč kar tukaj, na Zemlji, pove. Tudi Delinin sin Daniel se je odločil, da bo po svoji smrti storil enako. ''Če bomo lahko prebrali vse informacije iz babičinih možganov, jo bomo nekege dne lahko klonirali. Morda pa ji bodo naredili umetno telo, v katerega bodo vstavili odmrznjene možgane – tako nekako kot v filmu Terminator,'' pove Daniel.

V postopek zamrzovanja možganov pa dvomijo številni iz znanstvene stroke. Pravijo, da je početje ruskega podjetja neetično in da je vprašljivo, ali bo čez več deset ali celo sto let sploh mogoče kar koli narediti iz teh možganov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587