Vizita.si
Cristi

Novice

Bi verjeli, da se je dolgo borila z odvečno težo?

L. E.
15. 05. 2018 11.46
0

30-letna Cristi Walker se je rodila s prirojeno napako, zaradi katere je delala le polovica njenega srca. Še kot otrok je prestala štiri težke operacije. Vsi so ji vedno govorili, da je zelo krhka in da ne sme pretiravati s fizično aktivnostjo. Tako se je tej izogibala, rada pa je jedla. In kilogrami so se nabirali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
“Kot otroka so me vedno obravnavali kot nekaj izredno občutljivega,” pripoveduje Američanka Cristi Walker, ki je nato začela nase tako gledati tudi sama. Velik del svojega otroštva je preživela tako, da je okrevala. Nato so kardiologi tudi odsvetovali, da bi tekla. To je pomenilo, da je še kot otrok večino časa sedela. Vzljubila pa je hrano in sčasoma je to vodilo v prenajedanje. Ker nikjer ni porabila energije, ki jo je zaužila, so se kilogrami počasi nabirali. “Sčasoma sem imela vse več kilogramov,” pravi. “Za to pa sem krivila srce.”

Zaradi teže nato ni nikoli znala zgraditi pozitivne samopodobe. Nikoli si ni bila všeč, ni želela, da jo kdo fotografira, ni se želela udeleževati karšnih koli dogodkov. Zapirala se je vase in najraje ostajala doma. “Počutila sem se ujeta v svoje telo.” Tudi zaradi brazgotin, ki so ji ostale po operacijah srca in jih je skrbno skrivala. “V resnici nisem niti vedela, kakšno je življenje, ki ga zamujam,” pravi danes.

Preberite si še zgodbo 24-letne Kaje Wernig iz Notranjih Goric, ki je, ko je bila stara 15 let, tehtala že 112 kilogramov. Danes je na srečo to le slab spomin. Preverite, kako ji je uspel tak podvig.

Kaj je bila prva sprememba?

Leta 2012 je Cristi začela s posegi, zaradi katerih so brazgotine na prsnem košu postale mnogo manj vidne. To jo je opogumilo. Dobila je partnerja in si leta 2015 želela z njim tudi zanositi. Toda glede tega se je morala najprej posvetovati z zdravniki. Ti so naredili vrsto testov, ki so pokazali, da bi Cristi lahko poskušala zanositi. A ker je takrat imela 98 kilogramov, so ji dejali, da prekomerna teža močno zmanjšuje možnosti, da ji to tudi uspe. Cristi, ki si je močno želela otroka, se je morala soočiti s tem, da je pretežka, ker se premalo giba in preveč je.

Hujšati je nato začela s prehranskimi spremembami, saj takrat enostavno ni marala telovadbe in si ni predstavljala, da bi lahko sploh kadar koli začela telovaditi. Zdravnik ji je svetoval, da vseeno začne vsak dan hoditi. Tako si je vzela čas med odmorom za kosilo in vsak dan po pol ure hodila. In sčasoma je hojo vzljubila. Ta je postala del njenega življenja, nato pa se je njena ljubezen do gibanja še stopnjevala. Začela je zahajati v telovadnico, kjer jo je mogoče redno srečati tudi danes.

Preberite si tudi zgodbo Ljubljančanke Tamare Božić. Pred osmimi leti se je jeziček na njeni tehtnici ustavil že pri številki 150. Nato ji je v dveh letih uspelo izgubiti kar 70 kilogramov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Velika želja se vseeno žal ni uresničila

Želja po otroku je bila močna motivacija in sčasoma je Cristi z zdravo hrano in gibanjem uspela izgubiti 27 kilogramov. Toda ker se ji je vmes pojavilo nekaj novih težav s srcem, so zdravniki vseeno spremenili svoje mnenje. Na koncu so ji odsvetovali, da poskuša zanositi.  

Kljub temu da jo je to zelo razžalostilo, je vesela, da se je lotila izgube odvečnih kilogramov. Njeno srce je zaradi tega postalo za kar 30 odstotkov bolj učinkovito! In celo njeno življenje se je spremenilo na boljše.

Doživela je toliko tega, čemur se je prej izogibala. Bolje se počuti in je veliko bolj samozavestna. Pravi, da se rezultati tega že kažejo tudi v službi. “Končno se dobro počutim v svoji koži in nimam potrebe, da bi se skrivala. Najtežje pa mi je bilo pri hujšanju zaustaviti svoje prenajedanje. To mi je res povzročalo preglavice. In težko je bilo, ko se je izguba teže upočasnila in sem kilograme izgubljala res počasi.” Takrat je poiskala strokovni nasvet in ugotovila, da je naredila to napako, da je začela uživati premalo energije. Strokovnjak ji je tako predlagal nekaj prehranskih sprememb, s katerimi je začela uživati več energije, a hkrati izgubljala odvečno težo.

 “Ljudje so presenečeni, ko me vidijo po dolgem času,” se smeji. “Nekateri me ne prepoznajo. Toda večinoma je bil odziv dober. Še posebej, ker danes tudi ne skrivam več brazgotin, ki so mi ostale. Vsi, ki so mi blizu, vedo, kaj vse sem preživela, in so zaradi tega zame zelo veseli.”

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587