Vizita.si
Anoreksija

Novice

Bila je le še nekaj ur pred smrtjo

K.B.
11. 12. 2015 08.12
21

Anoreksična 17-letnica Elle Lietzow je tehtala že manj kot 35 kilogramov, ko teden dni ni dovolila niti, da bi se kapljica vode dotaknila njenih ustnic. Shirana najstnica je izgubila zavest, in ko so jo sprejeli v bolnišnico, zdravniki niso mogli verjeti, da je še živa.


Po letih stradanja in tednu dni popolnega posta, ko ni ne jedla ne pila, je 17-letna Avstralka Elle Lietzow omahnila po tleh v kopalnici. Ko se je zavedla, je ležala na tleh, okoli nje pa so bile razbitine kozarca, ki ji je padel iz rok. Čeprav je staršem lagala, da je tisti teden normalno jedla, je vedela, da mora priznati, da je bila znova na postu. ''Preprosto nisem imela več energije. Vedela sem, da umiram,'' se spominja mladostnica. Hitro so jo odpeljali na urgenco, tam pa so se zdravniki zgrozili, ko so videli njeno shirano telo. Bile so jo sama kost in koža, tehtala je le še 35 kilogramov, indeks telesne mase pa je imela 12. Notranji organi so ji pričeli odpovedovati, njena koža je bila zaradi slabe prekrvavitve modrikasta, nohti krhki in njeni nekoč dolgi in gosti blond lasje popolnoma zredčeni. Bila je le nekaj ur pred smrtjo in zdravniki so staršem rekli, naj se pripravijo na najhujše. A k sreči so jo uspeli rešiti, kot pravi Elle, pa je bil to zanjo prelomni trenutek, ko je spoznala, da mora v resnici spremeniti svoje življenje sicer bo umrla.

Elle je pričela hujšati, ker je zaradi svoje suhljate postave postajala vse bolj priljubljena med svojimi vrstniki. ''Želela sem si ostati suha, da bi me drugi sprejeli. Ko sem izgubljala kilograme, sem pridobila tako veliko prijateljev. Zaradi plavanja sem v tistem času izgubila več kilogramov in vsi so me hvalili, kako dobro sem videti. Mislila sem si, da moram še naprej ohranjati nizko telesno težo, da bi ljudje želeli biti moji prijatelji. Če se bom zredila, nihče ne bo hotel biti več moj prijatelj, sem si mislila,'' pojasnjuje danes, ko že dve leti je normalno in je znova uspela pridobiti zdravo telesno težo.


Mladostnica iz Melbourna ni bila nikoli debela, v osnovni šoli je imela le morda kakšen kilogram več od vrstnikov, a so jo takrat zafrkavali, da je debela kot kit. Ko se je pridružila plavalni skupini, je pričela trdo trenirati in odvečni kilogrami so se stopili, postala pa je vse bolj priljubljena med vrstniki. Sprva je jedla zdravo, nato pa svojo obsedenost z vitko postavo vse bolj stopnjevala in se pričela odpovedovati hrani. Ko sta jo starša priganjala, naj več poje in pridobi nekaj kilogramov, se je pričela najedati krofov, čokolade in piškotov, a svoje telo le še bolj sovražila. ''Kaznovala sem svoje telo. Nisem želela pridobiti telesne teže, a družina in prijatelji so bili jezni name in me nenehno sekirali. Sovražila sem, kako sem se počutila. Sama sebi sem se zdela ogabna. Bila sem debela. Sovražila sem svoj odsev v ogledali in nisem želela zapustiti doma. Ko sem se zredila na 78 kilogramov, sem se sama sebi zagnusila in se odločila, da shujšam,'' se spominja. V samo nekaj mesecih je izgubila 40 kilogramov, a postala tako šibka, da ni mogla več vstati niti iz postelje. Zato je morala začasno prekiniti pouk v šoli. ''Moje telo me je opozarjalo, da se stradanjem ubijam. Morala sem prenehati s tem,'' se zaveda.

A ni mogla več iz začaranega kroga stradanja, vse slabši odnos pa je imela tudi s starši. ''Nenehno sem jim lagala o tem, kaj in kdaj jem ter telovadim,'' priznava. V svojem zadnjem in zanjo skorajda usodnem poskusu hujšanja pa se je odločila, da bo nehala jesti in piti vodo. Po tednu dni popolnega odpovedovanja vodi in hrani je začutila, da mora spiti nekaj vode in se odpravila proti kopalnici. Ko si je natočila kozarec vode, je omahnila po tleh in se kmalu za tem znašla v bolnišnici.

Mislila je, da bo umrla, in to jo je streznilo. S podporo družine in strokovnjakov se je odločila spremeniti življenje in postala je veganka. Čeprav ne je živalskih izdelkov, poje dovolj sadja, zelenjave in stročnic, da je pridobila nekaj kilogramov in da danes živi bolj zdravo življenje. ''Moje življenje se je po okrevanju povsem spremenilo. Sedaj sem veliko bolj družabna in grem rada ven s svojimi prijatelji. Ne držim se več zase. Preko svojega Instagram profila in You Tube kanala pa skušam tudi druge navdihniti s svojim veganskim življenjskim stilom. Sporočilo, ki ga imam za tiste, ki se v tem trenutku spopadajo z anoreksijo, pa je, da se lahko rešijo le sami. Odločiti se moraš za spremembo in se odločiti za življenje.''

 

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587