Vizita.si
image (28)

Novice

Tako majhna že prestala nekaj tako groznega

L.E.
08. 06. 2016 07.59
1

Komaj šest let stara Claire praznuje prvo obletnico, odkar je premagala raka. Le štiri leta je imela, ko so ji ga diagnosticirali. Zdravljenje je bilo težko. Le še 14 kilogramov je tehtala v enem trenutku. A na koncu zmagala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Američanka Claire Russel ima komaj šest let, a je že premagala raka. Eno leto je trajalo zdravljenje, prestati pa je morala 17 ciklov kemoterapije in operacijo. A danes je zdrava deklica. Ostala je že povsem brez las, danes pa se veseli svojih dolgih plavih kodrov. 

Claire sem povedala, da ima na hrbtu celico, ki ne neha rasti in zaradi tega jo boli. Povedala sem ji, da bo trajalo kakšno leto, da se to popravi. Zato je bila precej sproščena. Čeprav je bila tako majhna in je bilo zdravljenje res hudo, je ostajala vesela in nasmejana deklica.

Otrok je imel srečo, da so raka pravočasno odkrili. Ko se ta vrsta raka - imenuje se sarkom - enkrat razširi, torej se naredijo metastaze, je stopnja preživetja le še 30-odstotna. Na srečo je družina z letalom potovala na poroko v drug del ZDA. Zmanjšanje zračnega tlaka v kabini je Claire povzročilo neznosno bolečino. Ko so pristali, so šli takoj v bolnišnico. 

"To, da smo šli na letalo, je rešilo življenje hčerki. Brez tega še ne bi imela tako močnih bolečin in se še ne bi odpravili k zdravniku," pripoveduje mama Michelle. Že prej jo je občasno bolelo v križu, a ker trenira gimnastiko, so mislili, da občasno pretirava. "Prvič nam je povedala, da jo boli, ko se je učila delati salte nazaj. Nismo mislili, da gre za kaj resnega. Na letalu pa je jokala in zvijala. Bila je v agoniji."

Zdravniki so najprej pomislili, da gre za ledvično okužbo. "Toda po treh dneh antibiotikov sem jo zalotila, kako joka v spanju. Intuicija mi je govorila, da je nekaj res narobe. Sploh ker ni otrok, ki bi se zelo hitro pritoževal. Ima dva starejša brata in je navajena na bolj grobo igro. Vrnili smo se v bolnišnico in vztrajala sem, da naredijo rentgenski posnetek. Ko ga je radiolog videl, mu je kar vzelo sapo. Spomnim se, da sem to opazila in takoj vedela, da to ne more biti dober znak."

Tumor je bil zelo velik. Med sedmim in osmim rebrom je bil in razširjen tudi čez hrbtenico. "Claire sem povedala, da ima na hrbtu celico, ki ne neha rasti in zaradi tega jo boli. Povedala sem ji, da bo trajalo kakšno leto, da se to popravi. Zato je bila precej sproščena. Čeprav je bila tako majhna in je bilo zdravljenje res hudo, je ostajala vesela in nasmejana deklica. Ko sem slišala, da bo imela 17 ciklov kemoterapije, mi je bilo res težko, saj je to delovalo kot res veliko za tako majhno deklico. Zaradi kemoterapije jo je bolelo grlo in zato je težje jedla in izgubljala veliko teže. Težko pa ji je bilo tudi odrezati njene dolge lepe plave lase, ko jih je začela izgubljati. To sem naredila enkrat, ko je spala. A ko sem izvedela, da nima več raka, ne bi mogla biti srečnejša." 

Komaj štiri leta je bila stara, ko je zbolela za Ewingovim sarkomom. To je eden izmed 50 različnih sarkomov. Vse povzroča mutacija gena. In sicer vodi v to, da se škodljive celice okoli kosti formirajo v obliko tumorja. Sarkom se lahko razvije na kosteh ali tkivu okoli kosti. Najpogosteje v nogah, medenici, rebrih, rokah in hrbtenici. Kemoterapija je poskrbela, da se je pri Claire tumor toliko skrčil, da so ga lahko odstranili. Imela pa je družina tudi srečo, da so se odpravili na letalo in tako raka še pravočasno odkrili.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 567