Vizita.si
''Čeprav me ni nič bolelo, je bilo vse skupaj zelo nadležno, kajti oči sem si moral ves čas brisati z robčkom. V službi sem se srečeval z veliko ljudmi in videti sem bil, kot bi ves čas jokal!'' pravi Wayne. (fotografija je simbolična)

Novice

Bilo je, kot bi nenehno jokal!

E.T.
15. 12. 2009 14.57
0

''Ko sem hčerko peljal proti oltarju, so mi po licih lile solze. Gostje so verjetno mislili, da sem čisto iz sebe,'' pripoveduje 56-letni Wayne. A za solze niso bila kriva čustva, pač pa zamašeni solzevodi. Edina rešitev za nadležne težave z očmi je bila operacija.

''Čeprav me ni nič bolelo, je bilo vse skupaj zelo nadležno, kajti oči sem si moral ves čas brisati z robčkom. V službi sem se srečeval z veliko ljudmi in videti sem bil, kot bi ves čas jokal!'' pravi Wayne. (fotografija je simbolična)
''Čeprav me ni nič bolelo, je bilo vse skupaj zelo nadležno, kajti oči sem si moral ves čas brisati z robčkom. V službi sem se srečeval z veliko ljudmi in videti sem bil, kot bi ves čas jokal!'' pravi Wayne. (fotografija je simbolična)FOTO: iStockphoto

Waynove težave so se začele pred nekaj leti. Bilo je pozimi in ker je kot zagrizen športnik vsak dan, ne glede na vreme, pretekel več kilometrov, je sprva mislil, da se mu oči solzijo zaradi hudega mraza. A tudi ko so bili mrzli zimski dnevi mimo, z njegovimi očmi ni bilo nič bolje. ''Čeprav me ni nič bolelo, je bilo vse skupaj zelo nadležno, kajti oči sem si moral ves čas brisati z robčkom. V službi sem se srečeval z veliko ljudmi in videti sem bil, kot bi ves čas jokal!'' pripoveduje Wayne Farrell. ''Ker sem se naveličal tega, da ljudje ves čas strmijo vame, sem hodil s prijatelji ven le še poredko. A na poroki svoje hčerke Charlotte sem vedel, da bo nekaj treba ukreniti.'' Ko je namreč hčerko peljal proti oltarju, so mu po licih ves čas lile solze. Tudi ko je bil na vrsti, da nazdravi mladoporočencema, in ko je govoril svoj vnaprej pripravljeni govor, je bil ves objokan. A ne zato, ker bi ga nenehno preplavljala tako globoka čustva, ampak ker je bilo z njegovimi očmi nekaj hudo narobe. Ko je končno obiskal zdravnika, mu je ta povedal, da je za njegove solze kriva zamašitev solznih kanalov. Rešitev je bila operacija, s katero odmašijo solzevoda. ''Dr. Harkness mi je povedal, da bo moje težave rešila operacija, ki so jo do zdaj izvajali v splošni anesteziji, in sicer tako, da so na vsaki strani nosu, kjer pod kožo potekajo solzni kanali, naredili majhna reza in odmašili solzevoda. Nato pa mi je omenil novo metodo, kjer solzevoda odmašijo kar od znotraj, v nosu. Poseg naj bi bil manj boleč in narejen v lokalni anesteziji, zato gre pacient lahko domov še isti dan,'' razlaga Wayne.

Ker se solzevoda, ki potekata od notranjih kotov oči proti nosu, zamašita, solze ne morejo odtekati in zato ves čas tečejo po licih. Pogosto se da težave rešiti z usteznimi antibiotiki, včasih pa le z operacijo.
Ker se solzevoda, ki potekata od notranjih kotov oči proti nosu, zamašita, solze ne morejo odtekati in zato ves čas tečejo po licih. Pogosto se da težave rešiti z usteznimi antibiotiki, včasih pa le z operacijo. FOTO: iStockphoto

In res je poseg, imenovan endoskopski DCR, rešil njegove težave. Še več mesecev po operaciji so mu iz oči sicer še vedno tekle solze, a je bilo iz tedna v teden bolje, dokler na koncu iz oči ni pritekla niti ena solza več. Njegovi solzevodi so spet delovali tako, kot bi morali. ''Poseg je kratek in zelo učinkovit,'' razlaga kirurg dr. Paul Harkness, ki je opravil že več kot 400 operacij solzevodov s to novo metodo. ''V zamašen kanal za solze je treba narediti novo luknjo. Zato v solzevod vstavimo miniaturno plastično cevko, ki mora tam ostati kar tri mesece, da se luknja ne bi spet zamašila. Ko pa je kanal spet dovolj razširjen in ko smo prepričani, da se ne bo zarastel nazaj, lahko cevko odstranimo in kanal za solze spet sam normalno odvaja solze iz oči.'' Prednost je tudi v tem, da pacient nima nobenih brazgotin in po posegu zelo hitro okreva, poleg tega je sama operacija dokaj neboleča. ''Kar 80 odstotkov tistih, ki so se odličili za endoskopski DCR, ni imelo več težav z nenehnim solzenjem,'' pove dr. Harkness. ''Nekaj pacientov je sicer moralo prestati poseg še enkrat, a po drugem odmaševanju so tudi pri njih solzevodi spet pravilno delovali.'' V Veliki Britaniji javno zdravstvo stoške posega krije le v izrednih primerih. Tisti, ki morajo operacijo plačati sami, pa zanjo odštejejo približno 2200 evrov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587