Vizita.si
Očetje do hčera gojijo veliko bolj čustven odnos.

Novice

Bo Generacija X imela večjo stopnjo raka kot njihovi starši?

N.R.A.
27. 08. 2024 04.30
1

Nedavna študija kaže, da bi se lahko generacija X soočila z večjo stopnjo nekaterih vrst raka v primerjavi s starši. Raziskava je bila objavljena junija letos v reviji JAMA Network Open. Raziskovalci so uporabili statistične modele za napovedovanje pojavnosti raka pri ljudeh, rojenih med letoma 1965 in 1980, ko se ti približujejo 60. letu.

Glede na študijo se pričakuje, da bo generacija X doživela več primerov raka kot njihovi starši – tiha generacija, ki so bili rojeni med letoma 1936 in 1960. Vendar te projekcije temeljijo na trenutnih trendih in niso dokončne.

Philip Rosenberg, biostatistik na Nacionalnem inštitutu za raka in eden od avtorjev študije, je pojasnil, da je bil cilj ugotoviti nepričakovano povečanje stopnje raka. Brez posredovanja bi lahko stopnje raka v bližnji prihodnosti ostale nesprejemljivo visoke.

6 simptomov orofaringealnega raka
Preberi še
6 simptomov orofaringealnega raka

Pri generaciji X naj bi se povečalo obolevanje za rakom

Da bi razumeli morebitne prihodnje trende, sta Rosenberg in njegova ekipa analizirali podatke o raku pri 3,8 milijona posameznikov v programu SEER Nacionalnega inštituta za raka in primerjala generacijo X s prejšnjimi generacijami, rojenimi med 1908–1964.

Ocenili so stopnje raka pri starejših generacijah in napovedali podobne številke za generacijo X. Ugotovitve kažejo, da medtem ko so imele generacije Baby Boom nižjo stopnjo raka kot njihovi starši, se pričakuje, da bo generacija X opazila povečanje pojavnosti raka, z izjemo moških z azijskih ali pacifiških otokov.

Rak
RakFOTO: Dreamstime

Natančneje, generacija X lahko doživi porast raka ščitnice, ledvic, danke, debelega črevesa in levkemije. Ženske v generaciji X naj bi imele večjo stopnjo raka maternice, trebušne slinavke in jajčnikov ter nehodgkinovega limfoma, medtem ko se pri moških lahko poveča raka na prostati.

Preprečevanje raka je ključnega pomena

Ti rezultati so skladni z drugimi raziskavami, ki kažejo porast raka z zgodnjim začetkom od devetdesetih let prejšnjega stoletja, vključno z rakom prebavil. Razlike v stopnjah raka med generacijami lahko pomagajo raziskovalcem razumeti, kako dejavniki življenjskega sloga, kot je izpostavljenost škodljivim snovem, prispevajo k tveganju za raka.

Takšni prsti lahko kažejo na resno bolezen
Preberi še
Takšni prsti lahko kažejo na resno bolezen

Bryan Haugen je kot pišejo na krenizdravo povedal, da je opazil, da imajo kljub podobni genetiki med generacijami spremembe okolja in življenjskega sloga verjetno pomembno vlogo. Dejavniki, kot so sedeč način življenja, debelost, spremembe v prehrani in spremenjeni mikrobiomi zaradi prekomerne uporabe antibiotikov, bi lahko prispevali k porastu primerov raka.

Rak
RakFOTO: Shutterstock

Raziskovalci preiskujejo tudi vpliv izpostavljenosti okolja, kot so 'trajne kemikalije' in mikroplastike, na stopnjo raka. Čeprav se ta študija osredotoča na generacijo X, trendi kažejo, da se lahko tudi milenijci soočajo s podobnimi ali celo večjimi tveganji za raka.

Da bi zmanjšali tveganje za raka, lahko posamezniki sprejmejo preventivne ukrepe, kot so cepljenje, vzdrževanje zdrave telesne teže, izogibanje tobaku in čezmernemu uživanju alkohola, uporaba kreme za sončenje in redni pregledi. Več v spodnjem članku:

Nasveti za zmanjšanje tveganja za razvoj rakavih obolenj
Preberi še
Nasveti za zmanjšanje tveganja za razvoj rakavih obolenj

Vir: krenizdravo

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 574