Vizita.si
Bomo imeli kmalu ne le kavo, temveč tudi kavno moko?

Novice

To naj bi bila bolj zdrava kava

L.E.
22. 12. 2015 11.15
0

Ameriški znanstvenik je odkril, kako je mogoče izkoristiti vse prednosti za zdravje, ki jih ima kava. Nov način praženja kavnih zrn omogoči, da ta ohranijo več antioksidantov – predvsem enega, ki je zelo močan ter blagodejen.

Bomo imeli kmalu ne le kavo, temveč tudi kavno moko?
Bomo imeli kmalu ne le kavo, temveč tudi kavno moko?FOTO: Thinkstock

Ameriški znanstvenik dr. Dan Perlman z univerze Brandeis je odkril, kako pražiti kavna zrna, da bi ta ohranila več antioksidantov, ki telo ščitijo pred vsemi boleznimi, tudi rakom in boleznimi srca in ožilja. Milijoni ljudi po vsem svetu svoj dan začnejo s skodelico vroče dišeče kave. Medtem ko se po eni strani raziskovalci še vedno pogovarjajo, kako zdrava oziroma nezdrava je pravzaprav kava, vedo, da kavna zrna vsebujejo močan antioksidant, ki se imenuje klorogena kislina. Ko govorimo o zdravstvenih prednostih kave, pravzaprav po navadi govorimo o učinkih, ki jih ima ta antioksidant. Med drugim naj bi pomagal uravnavati sladkor v krvi in tlak. A z običajnim praženjem zrn ga v kavi ostane le malo.

Sedaj pa je dr. Perlman odkril, da je mogoče prednosti tega antioksidanta bolje izkoristiti, če zrna pražimo samo deset minut pri 150 stopinjah Celzija. Ni pa z njimi takrat mogoče skuhati kave. Namesto tega se lahko zmeljejo v moko in se kot moka tudi uporabljajo. Takšno (kavno) moko naj bi bilo mogoče uporabiti za peko tako, da jo zmešamo z običajno. Lahko jo kot prehransko dopolnilo vmešamo v juhe, smoothieje, jutranjo ovseno kašo. Ko se zrna pražijo na tradicionalen način – nad 200 stopinj Celzija in za 10 do 15 minut, se količina klorogene kisline drastično zniža (od 50 do 100 odstotkov). Dr. Perlman pa je enostavno preizkušal, kaj bi se zgodilo, če bi kavna zrna pražil manj časa in pri nižji temperaturi. Študija univerze Harvard je nedolgo tega odkrila, da imajo ljudje, ki popijejo od tri do pet skodelic kave na dan, v primerjavi s tistimi, ki kave ne pijejo, 15 odstotkov nižje tveganje, da umrejo predčasno. Znanstveniki se še niso sporazumeli, zakaj je tako, toda eno bolj uveljavljenih pojasnil je vsebnost klorogene kisline. Jo bomo kmalu res lahko uživali tudi v obliki moke?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587