Vizita.si
image (28)

Novice

Bo kdaj spet videti normalno?

S.C.
25. 03. 2012 07.28
2

Med epileptičnim napadom, ki ga je doživela v službi, je 22-letna Elvira padla naravnost na odprto peč, pri čemer si je močno opekla obraz. Zaradi revščine si zdravljenja ni mogla privoščiti, sedaj pa upa, da bo s pomočjo dobrodelne organizacije nekega dne njen obraz spet normalen.

22-letna Elvira prihaja iz zelo revne družine, ki živi v majhni vasici sredi Gvatemale. Žal je morala že pri 16 letih opustiti šolanje, saj njena družina preprosto ni imela denarja. Oče jih je zapustil, mamo pestijo mnoge zdravstvene težave, treba pa je bilo nahraniti še ostale štiri otroke. Tako si je bila Elvira prisiljena najti službo, pri čemer je imela nemalo težav, saj boleha za epilepsijo. “Začela sem delati v bližnji restavraciji in šefa takoj opozorila, da zaradi bolezni ne smem biti v bližini ognja, saj je lahko zelo nevarno, če dobim napad,“ pove. Toda nekega dne pred letom in pol je kot vsak dan opravljala svoje delo, medtem ko je njen šef pripravljal tortilje v sosednjem prostoru. Njegova hčerka je nenadoma zaslišala grozljiv krik in ko je pritekla v kuhinjo, je zagledala grozljiv prizor. “Elvira je ležala skoraj v peči, se tresla in se zvijala od bolečin,“ se spominja. “Na njenem obrazu je bila ogromna opeklina, v tistem trenutku nisem vedela, kako ji pomagati.“

Opeklino so ji sicer oskrbeli, toda žal je bilo njeno finančno stanje tako kritično, da o nadaljnjem zdravljenju ni upala niti sanjati. “Kmalu po nesreči sem se morala vrniti v službo, saj doma nismo imeli niti za kruh,“ žalostno pove Elvira. “Še mlajši bratec je moral delati, da smo lahko preživeli.“ Opeklino si je pokrivala z ruto, kadar se je morala pojaviti med ljudmi, bolečine in vnetja opečenega dela obraza je blažila le z domačimi pripravki, saj je že za zdravila proti epilepsiji zapravila vse prihranke. Po nekaj mesecih pa se ji je le nasmehnila sreča, v nekaj ur oddaljenem kraju je namreč gostovala majhna neprofitna organizacija, imenovana Mayan Families, ki s pomočjo dobrih ljudi zbira denar za zdravljenje tistih, ki si ga zaradi finančne stiske ne morejo privoščiti. Elvira je bila sprejeta v kliniko za opekline, potrebovala pa je več operacij, ki so bile sicer brezplačne, vendar je prevoz do bolnišnice stal celo premoženje. Elviri se počasi dviguje samozavest, saj je z vsako operacijo njen obraz videti bolje, brazgotina počasi bledi,  z nekaj posegi, ki jo še čakajo, pa upa, da bo spet videti kot nekoč.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587