Vizita.si
image (28)

Novice

Kaj se mu je zgodilo?

S.C.
27. 03. 2012 08.09
7

51-letni Indonezijec zaradi svoje iznakaženosti, njegovo telo namreč prekrivajo številni tumorji, živi v skoraj popolni izolaciji in sanja o dnevu, ko bo doživel svoj prvi poljub.

"Živim življenje med štirimi stenami, zunanjega sveta skoraj ne poznam," s solznimi očmi pripoveduje 51-letni Lauwe Tjoan Eng iz Džakarte, glavnega mesta Indonezije, njegovo telo prekriva na stotine majhnih in malo večjih benignih tumorjev.

"Nimam nobene svoje slike in tudi ogledala ne, saj se bojim še samega sebe, kaj se me torej ne bodo drugi." Nesrečnik se je rodil kot prvi izmed petih bratov in sester, pri rojstvu pa ni kazal nobenih znakov bolezni. Toda ko so se mu na telesu začeli pojavljati tumorji, ki so rasli eden za drugim kot gobe po dežju, je s pomočjo cerkvenega denarja obiskal zdravnika, ki mu je diagnosticiral nevrofibromatozo, a mu žal ni mogel pomagati.

"Ne delam, ker me nihče noče vzeti v službo," še pove Lauwe. "Želim si biti koristen, sam služiti svoj denar, toda ljudje se me bojijo, kažejo za mano s prstom, se zgražajo in se mi posmehujejo. Na srečo mi sestri pošiljata denar, da lahko sploh preživim."

V trgovino po hrano gre le ponoči, pa še takrat skoraj popolnoma zamaskiran. Kljub temu, da živi v popolni izolaciji in trenutno nima možnosti zdravljenja, Lauwe upa, da se tudi njemu nekoč nasmehne sreča in se znebi tumorjev. Predvsem pa si želi žene in otrok, ljubezen mu namreč pomeni največ na svetu, tako zaprt v svojem stanovanju pa pogosto sanja, kakšen bi bil njegov prvi poljub, kakšni občutki bi ga prevzeli, kako se človek pravzaprav počuti, ko je zaljubljen. Sam tega žal do sedaj še ni doživel. Toda kdo ve, kaj mu bo prinesla prihodnost.

Nevrofibromatoza je posledica mutacije v enem izmed genov, približno polovica obolelih bolezen podeduje od staršev. Simptomi bolezni se lahko zelo razlikujejo, od glavobola, poslabšanja sluha, umske prizadetosti, na koži pa se pojavijo pigmentne lise ali benigni tumorji. Najpogosteje se prvi simptomi začnejo pojavljati v najstniških letih.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587