Vizita.si
Lucy trepeta, da bo njen otrok zaradi poskusa splava prizadet.

Novice

'Bo moj otrok zaradi poskusa splava prizadet?'

E. D.
03. 07. 2010 20.34
2

Ko je Lucy izvedela, da je tretjič noseča in ker nosečnosti ni načrtovala, se je odločila, da splavi. A na njeno veliko začudenje je zarodek splav preživel, zato je sklenila, da ga obdrži. Zdaj pa se boji, da bo otrok prizadet.

Lucy trepeta, da bo njen otrok zaradi poskusa splava prizadet.
Lucy trepeta, da bo njen otrok zaradi poskusa splava prizadet.FOTO: iStockphoto
Ko je 30-letna Lucy Thomas izvedela, da je zanosila, se je znašla pred težko odločitvijo – ali bo obdržala otroka in tako sama vzgajala tri otroke, kajti dva je imela že iz prejšnje zveze, ali pa prekinila nosečnost. Ker je bila ravno sredi študija za socialno delavko, ker nosečnosti sploh ni načrtovala in ker je pravkar končala zvezo z očetom še nerojenega otroka, se ji je takrat splav zdel najboljša možna rešitev. Tako je obiskala ginekologa, ki ji je predpisal tablete za prekinitev nosečnosti. Povedal ji je, da bo verjetno čutila krče v trebuhu, potem pa dobila močno krvavitev, ki bo spominjala na menstruacijo. ''Res sem dobila zelo močne krče in močno sem krvavela. A ko po petih dneh bolečina še vedno ni minila in ker se mi je zdelo, da imam še vedno neke vrste jutranje slabosti, sem se odpravila k zdravniku na pregled. Ko mi je naredil ultrazvok, je ugotovil, da je zarodek še vedno živ in da ima zelo močan srčni utrip,'' se spominja Lucy. Povedal ji je, da bodo morali splav narediti operativno, zato se je morala naslednji dan vrniti v bolnišnico. A medtem si je 30-letnica premislila. ''Ko sem na ultrazvoku videla, kako močno mu utripa srce, se je zame iz ploda spremenil v živega, oprijemljivega otroka. In vedela sem, da ne bom mogla narediti splava. Da se bom nekako že znašla sama s tremi otroki. Kajti to bitje v meni se je na vse kriplje borilo, da preživi.''
''Ko sem na ultrazvoku videla, kako močno mu utripa srce, se je zame iz ploda spremenil v živega, oprijemljivega otroka. In vedela sem, da ne bom mogla narediti splava,'' pove Lucy.
''Ko sem na ultrazvoku videla, kako močno mu utripa srce, se je zame iz ploda spremenil v živega, oprijemljivega otroka. In vedela sem, da ne bom mogla narediti splava,'' pove Lucy. FOTO: iStockphoto

Ko je svojo odločitev povedala zdravnikom, so bili ti presenečeni in skeptični. Povedali so ji, da obstaja velika verjetnost, da bo v prihodnjih tednih vseeno spontano splavila, in da bo lahko otrok zaradi kemikalij, prisotnih v tabletah za prekinitev nosečnosti, telesno prizadet. ''Ob misli, da bi lahko bil otrok prizadet zaradi moje odločitve, me je zlomilo. In čeprav sem bila vesela, da se je vse skupaj tako zelo obrnilo in da sem se odločila mu dati novo priložnost, me je skrbelo, kako bom skrbela za prizadetega otroka,'' pove Lucy, ki je v prihodnih tednih s strahom čakale vsakršne nove novice o otroku.

Kmalu si je vsaj malo oddahnila, saj je kritičnih 24 tednov, ko ji je še grozil spontani splav, uspešno prebrodila, in tudi ultrazvok v 28. tednu je pokazal, da je z otrokom vse v redu. ''Na zadnjem ultrazvoku so mi povedali, da nosim fantka. Bil je zelo živahen. Ves čas je mahal z rokicami in nogicami. In ko sem ga videla na ekranu, kako razposajen in živahen je, sem uvidela, da ga bom imela rada in da bom z lahkoto skrbela zanj, ne glede na to, kakšen se bo rodil. A vseeno – če bo z njim kaj narobe, si nikoli ne bom oprostila, saj bom jaz kriva za njegovo telesno hibo,'' pravi Lucy, ki bo rodila septembra. ''Čeprav so zdravniki naredili kar nekaj testov in so vsi pokazali, da je z mojim fantkom vse v redu, zagotovo ne moremo vedeti, dokler ne bo rojen. So mi pa zdravniki povedali, da obstaja nevarnost, da bo imel prizadete obrazne mišice, saj obstaja nekaj verjetnosti, da sestavine v tableti za prekinitev nosečnosti preprečijo normalno razvijanje obraznih mišic ploda. Sicer pa je premalo takšnim primerov, kot je moj, da bi lahko bolj gotovo napovedali, kakšne nevarnosti še grozijo otroku.''

''Čeprav so zdravniki naredili kar nekaj testov in so vsi pokazali, da je z mojim fantkom vse v redu, zagotovo ne moremo vedeti, dokler ne bo rojen,'' še pove Britanka. (simbolična fotografija)
''Čeprav so zdravniki naredili kar nekaj testov in so vsi pokazali, da je z mojim fantkom vse v redu, zagotovo ne moremo vedeti, dokler ne bo rojen,'' še pove Britanka. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto

''Neuspeli splav je popolnoma spremenil moj pogled na ženske, ki se odločijo za prekinitev nosečnosti. To narediš zato, ker si v stiski, ker ne vidiš drugega izhoda, ker se ti to zdi edina prava oziroma najboljša možna rešitev. Res pa je, da se na kliniki niso kaj dosti ubadali z mano. Nihče se ni poglobljeno pogovoril z menoj in me vprašal, ali sem res prepričana v svojo odločitev. Nihče me ni opozoril, kaj gre lahko narobe pri takšnem splavu in kakšne posledice to lahko pusti na nerojenem otroku. Morda bi si po takšnem pogovoru takoj premislila,''  še dodaja Lucy, ki ji zdaj ne ostane drugega, kot da čaka in upa na srečen razplet.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587