Vizita.si
Serena Williams je utrpela pljučno embolijo, kar pomeni, da ji je krvni strdek zamašil pljučno arterijo.

Novice

Bo morala Serena Williams zaključiti kariero?

Ni.J.
03. 03. 2011 15.47
0

Teniška zvezdnica Serena williams je morala zaradi krvnega strdka na nujno operacijo pljuč. Operacijo je uspešno prestala, vendar pa je njena športna kariera pod velikim vprašajem.

Serena Williams je utrpela pljučno embolijo, kar pomeni, da ji je krvni strdek zamašil pljučno arterijo.
Serena Williams je utrpela pljučno embolijo, kar pomeni, da ji je krvni strdek zamašil pljučno arterijo.FOTO: Reuters

Ameriški mediji so poročali o tem, da so 29-letno teniško igralko Sereno Williams pogosto srečevali v medicinskem centru Cedars-Sinai v Los Angelesu. Njena predstavnica Nicole Chabot je za People Magazine potrdila, da je Williamsova morala zaradi odkritega strdka v pljučih nujno prestati operacijo pljuč. Čeprav je stanje lahko tudi življenjsko ogrožajoče, če strdek prepreči kisiku, da bi prispel do pljuč, takojšnje zdravljenje z zdravili, ki redčijo kri, pomembno zmanjša tveganje za smrt.

Zaplet je najverjetneje povezan s številnimi potovanji z letalom in poškodbami noge,“ pravi klinični kardiolog dr. William Lewis iz clevelandskega centra za srce in ožilje. “Če nekdo dlje časa sedi, tudi na letalu, mora na vsako uro vsaj enkrat vstati in se sprehoditi. Poskrbeti pa je potrebno tudi za konstantno hidriranost.

Embolija naj bi bila posledica poškodbe ali prekomernega sedenja in dehidracije v letalu, sklepajo strokovnjaki. Prav nikomur pa ni jasno, ali bo s kariero še nadaljevala, ali ne.
Embolija naj bi bila posledica poškodbe ali prekomernega sedenja in dehidracije v letalu, sklepajo strokovnjaki. Prav nikomur pa ni jasno, ali bo s kariero še nadaljevala, ali ne. FOTO: Reuters

Lewis pravi, da je prihodnost Serenine kariere odvisna predvsem od velikosti embolije. Namreč, večji kot je strdek v pljučih, bolj lahko to vpliva na njeno prihodnost. “Stanje, pljučna embolija, je najbolj ogrožajoče v prvih urah izbruha, po 72 urah pa začne nevarnost upadati,“ razlaga Lewis in dodaja, da krvni strdki najpogostejši pri neaktivnih ljudeh ali pa pri tistih, ki so utrpeli poškodbo, ki je omejila njihovo gibljivost. “Serena je elitna športnica, taka stanja pa zato aktivne ljudi kot je ona, niso pogosta.“ Prav zato sta po njegovem mnenju za Serenine težave kriva sedenje na letalu in dehidracija.

Pljučna embolija je zdravstveno stanje, pri katerem se del krvnega strdka (embolusa) zagozdi v eni od pljučnih arterij, s čimer prekine dotok krvi in s tem kisika v del pljuč, ki ga ta arterija sicer oskrbuje.

Krvni strdek, ki povzroči nastanek pljučne embolije se običajno odtrga od večjega strdka, najpogosteje v medenici ali nogi in je velikokrat posledica globoke venske tromboze. S krvjo delček strdka potuje do pljuč, kjer povzroči zastoj. Pljučna embolija najpogosteje prizadene ženske starejše od 35 let, običajno pa se pojavlja pri tistih, ki so prekomerno debeli, kadijo ali pa jemljejo kontracepcijske tabletke ter pri vseh, ki so dlje časa neokretni (na primer po poškodbi ali porodu). Lahko pa se strdki oblikujejo tudi pri povsem zdravih ljudeh.

Simptomi embolije pri manjših strdkih vključujejo težko dihanje, hiter srčni utrip, nizek krvni tlak in vrtoglavico, ostro bolečino v prsih ter izkašljevanje krvi. Če glavno pljučno arterijo zamaši veliki embolus, lahko pride do smrti.

Pljučno embolijo zdravijo s protikoagulacijskimi zdravili, ki preprečujejo zgoščevanje in strjevanje krvi ter tvorbo strdkov, večje strdke pa odstranijo tudi operativno.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587