Vizita.si
Deklica je utrpela opekline tretje stopnje, ki so prekrile kar 80 odstotkov njenega telesa.

Novice

Nihče si ne more predstavljati takšnega pekla!

K.B.
19. 06. 2012 11.09
46

Grozljive podobe hudo opečene Isabelle ''Pipi'' Kruger pričajo o tem, kakšen pekel je pri komaj treh letih prestala deklica iz Johannesburga. Neizmernih bolečin, ki jih prestaja, si ne moremo niti predstavljati in prav zato se je boj, ki ga bije za svoje življenje, dotaknil na milijone ljudi po vsem svetu, ki spremljajo njeno okrevanje.

Isabella Pipi Kruger
Isabella Pipi Kruger FOTO: Facebook
3-letna Isabelle ''Pipi'' Kruger se je na vrtu igrala s svojim očetom Erwinom, ki je ravno pripravljal žar in pri tem uporabil tekočino za zanetenje žara. Ko je preko lesa nalival tekočino in jo vžgal, je celotno plastenko razneslo, ogenj pa je udaril v deklico, ki se je igrala nekaj metrov stran.
Deklica je utrpela opekline tretje stopnje, ki so prekrile kar 80 odstotkov njenega telesa.
Deklica je utrpela opekline tretje stopnje, ki so prekrile kar 80 odstotkov njenega telesa. FOTO: Facebook
Takoj je v celoti prekril njeno majhno telo in ko je njena koža gorela in so jo začeli prekrivati mehurji, je Pipi kričala od neizmernih bolečin in šoka. ''Ko je prispela v bolnišnico, so bile poškodbe izjemno hude. Bili smo izjemno zaskrbljeni, v tisti fazi je bilo njeno stanje kritično, nismo vedeli, ali bo preživela,'' je za CNN povedal rekonstruktivni kirurg dr. Ridwan Mia iz Netcare Garden bolnišnice v Johannesburgu.

Deklica je utrpela opekline tretje stopnje, ki so prekrile kar 80 odstotkov njenega telesa, v naslednjih nekaj mesecih pa ji je srce odpovedalo kar štirikrat, odpovedale so ledvice, sesedla so se ji pljuča in utrpela je številne infekcije. Zdravniki so se borili za njeno življenje in sčasoma le uspeli stabilizirati njeno stanje.

A ko so starši Anice in Erwin izvedeli, kakšne so možnosti za zdravljenje, niso bili navdušeni nad nobeno od njih. Odločiti so se morali med tem, da začasno uporabijo kožo darovalca, prašiča ali vzorce njene nepoškodovane kože. ''Prosim, ne vzemite ji nepoškodovane kože. Dajte mi teden dni, da najdem drugo rešitev,'' je mati Anice rotila kirurga. Več dni je preživela na spletu in se posvetovala z najrazličnejšimi specialisti rekonstrukcijske kirurgije, nato pa odkrila podjetje v Bostonu, imenovano Genyme, ki se ukvarja z gojenjem kože s kloniranjem dveh kvadratnih centimetrov pacientove kože (cultured epidermal autograft).

Na njeno telo so presadili plasti kože, gojene v laboratoriju.
Na njeno telo so presadili plasti kože, gojene v laboratoriju. FOTO: Facebook
Postopek so lansko leto v ZDA opravili okrog 100-krat, a v Južni Afriki še ne, saj je težava v tem, da je treba ''novo'' kožo presaditi v 24 urah po tem, ko zapusti laboratorij. Poleg tega je postopek izjemno drag, v Pipinem primeru bi stal kar 65.000 evrov. ''Dolgo je trajalo, preden smo laboratorij odprli v ZDA, saj gre za specializirano tehnologijo in posebno opremo, ki je izjemno draga,'' je pojasnil predstavnik podjetja dr. Alan Barrett. In četudi koža pride do pacienta v 24 urah, so tveganja še številna: koža se lahko strga, možne so infekcije, do katerih lahko pride zaradi sledi celic glodavcev (miši in podgan), ki jih v laboratoriju uporabljajo za pomoč pri gojenju kože.

Kljub vsem tveganjem pa je mati ocenila, da je to veliko boljša rešitev kot katera koli druga. Organizirala je kampanjo, kjer so za njeno operacijo denar darovali ljudje z vsega sveta in na koncu je uspela zbrati vsa potrebna sredstva. Prejšnji ponedeljek so tako v Južni Afriki prvič opravili tovrstni postopek in Pipi previdno na telo namestili ''novo'' kožo. ''Bil sem izjemno zaskrbljen, da presaditev ne bo delovala, poleg tega je deklica še vedno izpostavljena možnim infekcijam,'' je povedal dr. Ridwan Mia.

A Pipi še zdaleč ni zunaj smrtne nevarnosti. Kakšen je končni rezultat operacije, bodo zdravniki namreč videli šele ta teden, ko bo dr. Mia previdno odstranil obveze, ki prekrivajo njeno telo, in videl, ali je presaditev kože uspela. Poleg Pipine mame, ki je polna upanja in pravi, da jo najbolj zaboli, ko vidi njeno podobo v obvezah, pa za malo Pipi pesti drži ves svet.

Za malo Pipi pesti drži ves svet.
Za malo Pipi pesti drži ves svet.FOTO: Facebook

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587