Vizita.si
“Priznam, bila sem nekoliko podhranjena, vendar pa nisem imela anoreksije. V tem primeru bi namreč šlo za motnje hranjenja, name pa je vplival zgolj stres ob tem močnem medijskem pritisku."

Novice

Bo s to fotografijo končno utišala govorice?

S.P.
17. 04. 2013 10.39
1

Ameriška pevka LeAnn Rimes je končno dokazala, da ne trpi za nikakršno obliko motnje hranjenja. Potem ko so ji dolgo očitali, da naj bi imela anoreksijo, je namreč na Twitterju objavila fotografijo, ki dokazuje, da je spet v formi, zdrava in srečna.

Ameriški pevki LeAnn Rimes so več let očitali, da je njena postava skrb vzbujajoče vitka in koščena, v tem tednu pa je 30-letnica vendarle vrnila udarec ter utišala zlobne jezike. Na Twitterju je namreč objavila svojo zadnjo fotografijo, na kateri v kopalkah ponosno razkriva svojo postavo in dokazuje, da je spet v formi, zdrava ter predvsem srečna. Spomnimo se namreč, ko so v lanskem avgustu splet preplavile fotografije njene 'suhljate postave', kot ji je pravila sama, oboževalci pa so namigovali celo na to, da naj bi imela anoreksijo.

Seveda je govorice vedno strogo zanikala: “Dragi moji, temu se reče mišice in ne kosti,“ se je poskusila braniti. Vendar pa je danes, kot pravi, spoznala svojo napako. “Priznam, bila sem nekoliko podhranjena, vendar pa nisem imela anoreksije. V tem primeru bi namreč šlo za motnje hranjenja, name pa je vplival zgolj stres ob tem močnem medijskem pritisku. Kmalu sem postala nezadovoljna s svojim telesom, kar je vodilo v določene rezultate,“ je pojasnila. K sreči pa si je zdaj, neznano zakaj, končno spet opomogla ter pridobila nekaj zdravih kilogramov in, kot pravi, se v svoji koži znova počuti naravnost fantastično.

Kako prepoznati motnje hranjenja?

Anoreksija

Anoreksija je smrtno nevarna bolezen z najvišjo stopnjo smrtnosti med psihiatričnimi diagnozami. Pogosto se začne z običajnim hujšanjem, ki sčasoma uide nadzoru, dokler hrana v celoti ne postane način za obvladovanje stresa. Bolnik se lahko izstrada do smrti, a še vedno misli, da je debel. Njegovo življenje se vrti le še okoli hrane in kilogramov. Pogosto začne obsedeno telovaditi, preskakuje obroke, laže o tem, kar poje, močno shujša ali se zredi, po vsakem obroku gre na stranišče in se večkrat na dan tehta. Ti znaki so že prvi klic na pomoč!

Bulimija

Tudi ta motnja hranjenja je smrtna, a jo težje opazimo, ker bulimiki na zunaj običajno vzdržujejo 'zdravo' težo. Bolnik najprej poje hrano, nato pa se prisili k bruhanju in tako nadzoruje svojo težo. Za praznjenje črevesja lahko zlorabi tudi druge metode, na primer jemanje odvajal in diuretikov. Prepoznamo jo lahko z znaki, kot so preskakovanje obrokov, laganje o pojedeni hrani, pogosto in dolgotrajno zadrževanje v kopalnici, pretirano pitje tekočine (zaradi lažjega bruhanja), krči v želodcu, depresija, izčrpanost, boleče žrelo, slaba prebava in zaprtje.

Kompulzivno prenajedanje

Ta motnja je znana tudi kot sindrom neobvladljivega prenajedanja, vendar brez poznejšega praznjenja črevesja, ki je značilno za bulimijo. Po vsakem nekontroliranem basanju s hrano so za žrtve te motnje značilni močni občutki sramu in krivde. Kompulzivni jedci ne morejo nadzorovati količine hrane, ki jo pojedo, zato je zanje vsaka misel na hrano prava mora. Zanjo je značilno depresivno razpoloženje, občutki krivde in sramu, nedružabno vedenje in pogostokrat čezmerna telesna teža.

Ortoreksija

Glavna značilnost ortoreksičnih ljudi je, da se odločijo slediti neki teoriji o zdravi hrani, zaradi katere izločijo cele vrste živil kot neprimerne za uživanje. Svojo energijo začnejo usmerjati v ukvarjanje z zdravim življenjskim slogom, ki se ob delnem stradanju, občutkom krivde, ko se 'pregrešijo' s sladico, pico ali kakšno drugo po njihovem mnenju 'nezdravo hrano', sprevrže v obsedenost z zdravo hrano.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587