Vizita.si
image (28)

Novice

Bo sploh lahko kdaj hodil?

S.C.
17. 05. 2012 08.12
20

Desetletni deček iz Ugande ne more hoditi, saj ima za svojo velikost ogromne noge. Njegova deformacija je posledica redkega stanja, ravno te dni pa je družina končno dobila upanje, da bo njihov otrok nekoč normalen.

Zaradi izjemno redke bolezni, imenovane elefantiaza (tudi elefantizem), ima komaj desetletni Vincent Oketch iz Ugande nenormalno ogromne noge, ki tehtajo več kot deček sam. "Ko je bil star 18 mesecev, smo opazili, da je z njim nekaj hudo narobe, vendar smo bili preprosto prerevni, da bi si lahko privoščili zdravniško pomoč," žalostno pove dečkov oče Tito Opoya. Z leti se mu je stanje tako poslabšalo, da je zaradi hudo deformiranih nog priklenjen na voziček, saj ne more hoditi, lahko se samo plazi. Je tudi tarča posmeha vrstnikov, saj mora nositi dekliška oblačila, ker ni hlač, ki bi mu bile prav.

Vendar je tudi za nesrečnega dečka končno posijal žarek upanja, v Ugandi se namreč trenutno mudi zdravnik dr. Isaac Osir, vodja organizacije EDYAC, katere namen je pomagati otrokom iz revnih vasi, ki si ne morejo privoščiti zdravljenja. Dr. Osir je ob srečanju z Vincentom spregovoril: "Veseli smo, da mu lahko pomagamo s pomočjo britanskih strokovnjakov. Potrebnih bo nekaj tednov, da ocenimo stanje, potem pa upam, da bo mali junak končno lahko normalno zaživel in nog ne bo treba amputirati." Vincentu so diagnosticirali elefantiazo, ki povzroča deformacijo tkiv, zato ima tako imenovane slonje noge, po vsej verjetnosti pa se je okužil tudi z nekrotizirajočim fasciitisom, tako imenovano mesojedo bakterijo, ki izjemno hitro napreduje, prizadene pa globoke mišične ovojnice, posledično tudi kožo in podkožje, mišic pa se ne dotakne. Če ne bodo nemudoma začeli zdravljenja, je stanje lahko usodno. "Obračamo se na dobre ljudi, ki so nam pripravljeni finančno pomagati, saj si tudi prevoza do bolnišnice ne moremo privoščiti," še poudari dečkov oče Tito v upanju, da je pred njegovim sinom svetla prihodnost.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587