Vizita.si
Tyra Banks

Novice

Bo Tyra kmalu plešasta?

E. D.
22. 10. 2011 07.31
22

V enem od zadnjih intervjujev je Tyra Banks odkrito priznala, da ji pospešeno izpadajo lasje, kar jo močno vznemirja. Lepotne težave pripisuje stresu, ki mu je bila v zadnjem času podvržena zaradi pisanja knjige.

Na seznam svojih že tako številnih dosežkov je Tyra Banks, nekdaj svetovno znana super manekenka, danes pa uspešna voditeljica in poslovna ženska, dodala še enega – izdajo svoje prve knjige, katere pisanje ji je v zadnjih nekaj letih vzelo precej časa. A ne le čas, pisateljevanje je s seboj prineslo tudi veliko stresa in skrbi, kar je sčasoma načelo tudi njeno zdravje, je v intervjuju za The Wall Street Journal povedala Tyra. Močno so ji namreč začeli izpadati lasje, njeno že tako visoko čelo pa je postalo še bolj golo in dvignjeno. ''Zaradi vsega stresa sem dobila alopecijo,'' je izjavila 37-letnica. ''Kar težko je to povedati takole na glas, ne da bi se mi ob tem orosile oči.''
Tyra Banks
Tyra Banks FOTO: Reuters

Bi res lahko šlo za alopecijo?

Alopecija je sicer redka genska bolezen, ki prizadene približno dva odstotka populacije. Kaj natanko jo sproži, še ni povsem znano, zdravniki pa sumijo, da bolezen najverjetneje aktivirajo stres, hormonske spremembe, lahko tudi določena zdravila in celo cepiva. Bolezen sicer ni nalezljiva in zaradi nje oboleli ne umrejo, a marsikateri bolnik z alopecijo ima manjšo samozavest in se težje vključuje v okolje. Prav tako za alopecijo  še ne poznamo zdravila. Nekaterim obolelim začnejo sčasoma lasje oziroma dlake spet rasti, drugim se stanje nikoli ne izboljša.

Pa vendar strokovnjaki, ki so vzeli pod drobnogled Tyrino težavo, pravijo, da Tyra glede na simptome najverjetneje ne boleha za alopecijo, kot je sama namignila, temveč da je veliko bolj verjetno, da je za njeno trenutno izpadanje las kriv tako imenovan telogeni efluvij. Pri telogenem efluviju gre za simptomatično izpadanje las, ki se pojavi približno dva ali tri mesece po sprožilnem dejavniku, med najpogostejše sprožilce pa spadajo hud stres, hormonske spremembe, kot na primer po porodu ali začetku oziroma prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet, jemanje nekaterih zdravil (na primer nekaterih antidepresivov, beta zaviralcev, protivnetnih zdravil) ali vitaminov, nekatere kronične ali vnetne bolezni, spremembe v prehrani oziroma jemanje prehranskih dopolnil in slabokrvnost. Telogeni efluvij se ponavadi pojavi nenadoma in posameznik se načeloma dobro spomni trenutka, ko mu je v roki, na glavniku ali na vzglavniku ostal večji šop las. Vendar izpadanje las ni trajno in lasje se običajno po nekaj mesecih obnovijo. Je pa telogeni efluvij pogostejši pri ženskah kot pri moških.

Stres lahko močno zmoti naravni cikel rasti las

Ameriški dermatolog dr. Orr Barak je pojasnil, da vsak las raste ciklično in da v svoji življenjski dobi preide tri faze. V tako imenovani anageni fazi oziroma fazi rasti – v njej je las v normalnih okoliščinah približno od 80 do 90 odstotki časa – las nemoteno raste. V katageni fazi oziroma fazi prehoda začnejo rastne aktivnosti v lasnem mešičku pojenjati oziroma se sčasoma celo ustavijo, čemur sledi zadnja, telogena faza oziroma faza  umiranja – v njej las ne raste več, temveč preprosto izpade. Telogena faza običajno traja le od 10 do 20 odstotkov časa celotnega lasnega cikla. ''Če smo podvrženi stresu, to prizadene tudi lasni mešiček in načne naraven cikel rasti las,'' pojasni dr. Barak in doda, da se zaradi stresa lahko zgodi, da je las v fazi rasti le približno 60 odstotkov časa, medtem ko je kar 40 odstotkov v fazi umiranja. Lasje tako izpadajo veliko bolj oziroma pogosteje kot takrat, kadar nismo podvrženi stresu. K sreči pa se potem, ko stres mine in se končno razbremenimo, tudi izpadanje las večinoma ustavi. ''Ko si naš organizem opomore od stresa, se spet vzpostavi tisti normalen cikel rasti las,'' je še povedal ameriški dermatolog in dodal, da se bo tudi v Tyrinem primeru to najverjetneje zgodilo.

Morda tudi vam zadnje čase pospešeno izpadajo lasje in je to izpadanje veliko bolj dratično kot ponavadi? Vas zanima, kaj vse bi lahko bilo krivo za to? Potem preberite članek Zakaj vam izpada preveč las?

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587