Vizita.si
image (28)

Novice

Bo za vedno ostal takšen?

S.P.
25. 01. 2013 16.50
4

Zgodba šele 15-mesečnega Aarona Armstronga, ki so ga že v času razvoja diagnosticirali z redko genetsko motnjo, še vedno ni končana. Do danes je moral prestati že 9 nevarnih operacij, spopada pa se tudi s hudimi motnjami v psihičnem razvoju, zaradi česar zdravniki še niso prepričani, ali bo sploh kdaj shodil, spregovoril in dosegel stopnjo popolne neodvisnosti.

Šele 15-mesečni Aaron Armstrong, katerega življenje se je že v prvih sekundah spreobrnilo v pravo nočno moro, je v preteklih dneh prvič okusil udobje svojega doma. Do zdaj je moral biti v bolnišnici Freeman Hospital v Newcastlu, saj so ga že v obdobju materine nosečnosti diagnosticirali z redko genetsko motnjo, ki je izzvala številne življenjsko ogrožajoče okvare srca, nepravilnosti na predelu obraza ter hude motnje v telesnem kot tudi psihičnem razvoju.

V malčkovem srcu je tako v času razvoja nastajala vse večja luknja, ki je sprožila proces nastajanja nevarnih kardioloških bolezni, kmalu po njegovem rojstvu pa so ga diagnosticirali še z redkim sindromom kromosoma 8.2, v kombinaciji s katerim Aaron skorajda ni imel možnosti za preživetje. Njegov jezik je že v prvih minutah življenja otekel do takšne velikosti, da so morali nemudoma izvesti traheotomijo oziroma kirurški postopek, med katerim na sprednjo stran sapnika ustvarijo odprtino, vanjo pa namestijo posebni medicinski ventilator, brez katerega novorojenček ne bi mogel dihati, opraviti pa so morali tudi več tveganih posegov na predelu njegovega srca, da so okvarjeno srčno zaklopko lahko nadomestili z mehanično. Do konca svojega zdravljenja je prestal kar 9 tovrstnih posegov.

Deček je sicer utrpel trajne motnje v psihičnem razvoju, a so zdravniki vendarle uspeli rešiti njegovo življenje. Danes ga pri tem še vedno ohranja medicinski ventilator, starša ga morata hraniti preko posebne cevke, da so ga sploh lahko predali v domačo oskrbo, pa so na njegovo srce morali vstaviti tudi srčni spodbujevalnik, da lahko organ nemoteno deluje. ''Tako močan je in pogumen, da res ne bi mogla biti bolj ponosna nanj. Že v prvih mesecih je šel do pekla in nazaj, a pomembno je, da smo zdaj končno vsi skupaj. Zavedamo se, da trnova pot še ni končana, saj nas čaka še veliko težkih preizkušenj, a sva prepričana, da bo naša ljubezen na koncu premagala bolečino,'' so optimistično napovedali starši. Strokovnjaki še ne morejo napovedati ali in kdaj bo njegova bolezen napredovala, precej nizke pa so tudi možnosti, da bo Aaron kadar koli shodil, spregovoril ter osvojil stopnjo popolne neodvisnosti.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587