Vizita.si
Cepivni obliž ima na stotine mikroskopsko majhnih iglic, ki prodrejo v kožo.

Novice

Bodo cepljenja z iglo zamenjali obliži

K.B.
27. 07. 2010 14.43
0

Obliž, ki bo vseboval cepivo, bi lahko že v nekaj letih nadomestil vbrizganje cepiva s pomočjo igle, menijo ameriški raziskovalci. Tako bi olajšali cepljenja številnim, ki imajo fobijo pred iglami, in ljudem omogočili, da se cepijo sami.

Cepivni obliž ima na stotine mikroskopsko majhnih iglic, ki prodrejo v kožo.
Cepivni obliž ima na stotine mikroskopsko majhnih iglic, ki prodrejo v kožo. FOTO: BBC

Cepivni obliž ima na stotine mikroskopsko majhnih iglic, ki prodrejo v kožo. 'Iglice na obližu so velike le 0,65 milimetra in zato ne pridejo globoko v kožo, ampak le na površje kože, kjer so prisotne imunske celice,' pravi profesor Richard Compas z medicinske univerze. Testi na miših so pokazali, da bi lahko cepivo na ta način celo bolje delovalo na imunski sitem kot običajno cepljenje. Obliže so testirali tako, da so mišim vnesli v telo cepivo proti novi gripi. Eni skupini miši so cepivo v telo vbrizgali s pomočjo igle, drugi pa s pomočjo obliža. Tretji skupini miši so nanašali na kožo obliže brez cepiva. Po treh mesecih so ugotovili, da so miši, ki so prejele cepivo preko obliža, razvile boljši odziv imunskega sistema, ko so jih okužili z virusom nove gripe, kot tiste, cepljene z iglo.

Če se bo postopek v naslednjih testiranjih izkazal za uspešnega, bo to pomenilo konec bolečega cepljenja, poleg tega bodo ljudje lahko cepili same sebe. Poleg tega bi ta način olajšal cepljenja pri večjih pandemijah, pravijo raziskovalci. Čeprav so študijo preučevali le na cepivu proti novi gripi, pa upajo, da bo nova tehnologija delovala tudi pri drugih cepivih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587