Vizita.si
Znanstveniki razvijajo nov prototip modela prve umetne ledvice, ki bi lahko rešila življenja številnih ledvičnih bolnikov na svetu.

Novice

Bodo umetne ledvice kmalu postale realnost?

K.B.
07. 09. 2010 09.37
0

Ameriški raziskovalci so izumili prototip modela prve umetne ledvice, ki bi lahko rešil življenja številnih ledvičnih bolnikov po svetu. Veliko pacientov namreč vsako leto umre med čakanjem na darovano ledvico.

Znanstveniki razvijajo nov prototip modela prve umetne ledvice, ki bi lahko rešila življenja številnih ledvičnih bolnikov na svetu.
Znanstveniki razvijajo nov prototip modela prve umetne ledvice, ki bi lahko rešila življenja številnih ledvičnih bolnikov na svetu.FOTO: iStockphoto

Najnovejša naprava, ki jo razvija skupina inženirjev, biologov in zdravnikov z univerze v Kaliforniji, bi lahko nadomestila pravo ledvico.

Številni ledvični bolniki med čakanjem na darovalca umrejo. Prav zato bi umetna ledvica lahko številnim rešila življenje.
Številni ledvični bolniki med čakanjem na darovalca umrejo. Prav zato bi umetna ledvica lahko številnim rešila življenje. FOTO: iStockphoto

Ta bi tako rešila življenja številnih ledvičnih bolnikov, ki čakajo na presaditev in morajo kar trikrat tedensko od štiri do pet ur na dializo, s pomočjo katere bolnikom odstranijo škodljive snovi in odvečno vodo. Vse to pa bi lahko opravila naprava velika kot skodelica za kavo. Ta vsebuje na tisoče mikroskopsko majhnih filtrov, ki čistijo kri toksinov in bioreaktor, ki posnema presnovne naloge prave ledvice. Velika prednost umetne ledvice pa je še v tem, da po presaditvi bolnik ne bi potreboval imunosupresivnih zdravil. Ta so namreč stalnica pri pacientih, ki jim presadijo darovano ledvico, da njihovo telo ne bi zavrnilo tujega organa. ''Naprava bi olajšala življenje številnim ledvičnim bolnikom, poleg tega pa ne bi potrebovali tako veliko darovalcev,'' je povedal profesor Shuvo Roy.

Do sedaj je ekipa znanstvenikov razvila napravo, ki deluje kot ledvica in jo zmanjšala na velikost, ki bi jo lahko vsadili v človeško telo. To napravo so nato testirali na živalih. Čaka pa jih še druga faza, ko bodo napravo morali prilagoditi človeku in jo nato preizkusiti še pri ljudeh. Pričakujejo, da bi to lahko storili v petih do sedmih letih. Če bi se ti testi pokazali za uspešne, pa bi nato kmalu lahko umetno ledvico začeli uporabljati za bolnike, ki jo nujno potrebujejo. Teh je namreč vsako leto več. ''Število odpovedi ledvic vsako leto zraste za pet do sedem odstotkov. To pa je posledica staranja prebivalstva, vedno več je pacientov, ki zbolijo za sladkorno boleznijo in ki imajo visok pritisk,'' je še povedal profesor Shuvo Roy.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587