Vizita.si
image (28)

Novice

Dva metra in pol ... in še raste

L.E.
15. 03. 2012 08.08
4

Najvišji človek na svetu meri dva metra in pol, vendar še ni nehal rasti. So znanstveniki sedaj končno iznašli način, da ustavijo proizvodnjo rastnega hormona v njegovem telesu?

Sultan Kosen, 29-letni turški kmetovalec, je najvišji človek na svetu. Kar dva metra in pol meri, toda še ni nehal rasti. Njegovo telo namreč še vedno proizvaja rastni hormon, ki povzroča rast tkiv, vendar se v času odraslosti po navadi preneha izločati.

Zdravniki so bili sicer enkrat že prepričani, da so mu pomagali. Leta 2008 so ugotovili, da ima v možganih že dolgo tumor, ter pomislili, da je prav ta povzročil nastanek njegove redke motnje, imenovane akromegalija. Tumor so namreč našli na dnu možganov, ob hipotalamusu, ki vpliva na delovanje hipofize, in ob sami hipofizi, ki je odgovorna za proizvodnjo rastnega hormona. Toda ko so tumor uspešno odstranili, je Sultan še vedno rasel okoli centimeter in pol na leto.

Leta 2010 so znanstveniki univerze v ameriškem Marylandu končno našli rešitev. Gre za popolnoma nov način zdravljenja, ki so ga do sedaj preizkusili samo na dobrodušnem turškem velikanu. Za zdaj kaže, da so mu le uspeli pomagati, saj je njihov poseg zaustavil pretirano izločanje rastnega hormona. Ali se bo ta popolnoma nehal sproščati, pa bo pokazal čas.

Sultan se je sicer kot otrok razvijal povsem normalno. Akromegalija se je pojavila, ko je postal mladostnik. Nato je nenadoma hitro prerasel vse vrstnike. Ko ti niso merili niti meter in pol, se je on že bližal dvema metroma. "Otroci so me zaradi tega dražili, kar me je takrat prizadelo," pravi o svoji nenavadni izkušnji. "Toda sčasoma sem postal ponosen na svojo višino."

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587