Vizita.si
Bodo znanstveniki v prihodnosti brisali travmatične spomine?

Novice

Bodo znanstveniki v prihodnosti brisali travmatične spomine?

K.B.
04. 11. 2010 09.58
0

Ameriški raziskovalci so našli način, kako za vedno izbrisati travmatične spomine, ki lahko posameznikom vzbujajo strah vse življenje in jim tako onemogočajo normalno življenje. Čeprav se ideja sliši kot znanstvena fantastika, pa bo to morda kmalu resničnost.

Bodo znanstveniki v prihodnosti brisali travmatične spomine?
Bodo znanstveniki v prihodnosti brisali travmatične spomine?FOTO: iStockphoto

Skupina znanstvenikov na Univerzi John Hopkins  v Združenih državah Amerike je ugotovila, da lahko z odstranjevanjem proteina v delu možganov, ki je odgovoren za strah, zmanjšamo vpliv travmatične izkušnje in tako izbrišemo boleče spomine. ''Ko se nam v življenju zgodi nekaj strašnega, to v naših možganih ustvarja spomin, ki nas navdaja s strahom, ki lahko negativno vpliva na naše življenje. Z raziskavami pa poskušamo razumeti mehanizme, ki v možganih vzbujajo takšne občutke, da bi povečali učinke zdravljenja posttravmatskega stresa,'' pove vodja raziskave doktor Richard L. Huganir. Dosedanje psihoterapije so se namreč pokazale le kot delno uspešne, saj pacientu, ki je doživel travmatično izkušnjo, pomagajo, da lažje živi z njo, njenih posledic pa ne odpravi v celoti.

Poskuse so izvedli na miših tako, da so jih z glasnimi zvoki prestrašili in opazovali delovanje njihovih možganov. Ugotovili so, da ko se miši prestrašijo, začnejo nevroni v njihovih možganih delovati pospešeno, poveča pa se tudi količina proteina imenovanega AMPAR. ''Prišli smo do ideje, da bi odstranili te proteine in bi na ta način morda zmanjšali občutke strahu, ki jih povzroča travmatična izkušnja, '' pove dr. Huganir. ''Pokazalo se je, da miši, ki smo jim te proteine odstranili iz možganov, niso bile več prestrašene, ko smo nakazali na to, da bomo ponovno izvedli glasen pok. To se morda sliši kot znanstvena fantastika, a menimo, da bi tako lahko resnično zmanjšali vpliv slabih spominov na posameznika.'' S tem načinom bodo morda v prihodnosti zdravili psihične motnje, ki so posledica travmatičnih izkušenj, kot je na primer posilstvo, vojna, psihično nasilje in podobno.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587