Vizita.si
Po seksu je utrpela infarkt, zato se ga na smrt boji.

Novice

Po infarktu se boji seksa

Ni.J.
04. 06. 2010 15.13
2

Priscilla Chandro je v bolnišnici po hudem srčnem infarktu okrevala le teden dni. A zaradi travm in strahov se od dne, ko jo je zadela srčna kap, boji seksati, saj jo je infarkt zadel ravno po seksu.

Po seksu je utrpela infarkt, zato se ga na smrt boji.
Po seksu je utrpela infarkt, zato se ga na smrt boji.FOTO: iStockphoto

Priscilla Chandro je po seksu doživela hud srčni infarkt, zaradi katerega je skoraj umrla. V bolnišnici je okrevala izjemno hitro, le sedem dni, kljub temu pa se vse njene rane niso zacelile tako hitro. Zaradi infarkta namreč močno trpi njeno ljubezensko življenje, saj je od infarkta dalje prepričana, da jo seks lahko ubije.

Veliko zgodb sem že slišala o ljudeh, ki so umrli zaradi infarkta, ki so ga doživeli med seksom,“ pravi 39-letnica, ki vodi gostinski lokal s karaokami. “Vedno sem si mislila, da se meni to ne more zgoditi, a se je. In od takrat se tega bojim. Bojim se misli, da bi zaradi seksa umrla in pustila svojo hčerko samo.“ S partnerjem sta sicer nekajkrat že poskusila seksati, vendar je bil trud zaman, saj se je Priscilla že v naslednjem trenutku začela izmikati.

Priscilla pa ni edina, ki se sooča s tovrstnimi težavami. Neka študija je namreč pokazala, da se večina oseb, ki so utrpele srčni infarkt, izogiba spolnosti, saj se bojijo, da bi medtem umrli. Nekateri pa se spolnosti odpovejo za vse življenje.

Infarkt jo je zadel kljub zdravemu načinu življenja.
Infarkt jo je zadel kljub zdravemu načinu življenja. FOTO: Facebook

Neizmeren strah

Priscilla je prepričana, da je strah pred seksom povezan z dejstvom, da se je infarkt zgodil tako nepričakovano. “Enostavno nisem ustrezala stereotipom srčnih bolnikov,“ pravi. “Živela sem relativno zdravo življenje, nikoli nisem imela težav z odvečnimi kilogrami, jedla pa sem uravnoteženo prehrano. No, občasno sem res posegla po hitri hrani, a ne pogosto.

Tistega večera, ko jo je zadel infarkt, je Priscilla večer preživela s partnerjem, ki je nato odšel, zaspala pa je okoli enajste ure. Le uro kasneje se je zbudila z močnim glavobolom in bolečinami v obeh rokah. Vstala je, pojedla nekaj protibolečinskih tablet, odšla v kuhinjo po kozarec vode. “Kar naenkrat me je preplavil val vročine, zaradi česar sem mogla na svež zrak. Ko sem se nadihala, sem se vrnila v kuhinjo, naslednja stvar, ki se je spomnim, pa je strop,“ pravi.

Priscilla je izgubila zavest, takoj ko je prišla k sebi, pa je poklicala svoje starše. Oče je nemudoma prihitel k njej in poklical rešilca. Vendar pa reševalci niso prepoznali njenih simptomov. Rekli so ji, da ima gripo in ji svetovali, naj počiva. Že naslednje jutro je v prsnem košu začutila močno bolečino in utesnjenost, zato je odšla k zdravniku. Ko je opravila nekaj testov, so ji zdravniki povedali, da je utrpela hud srčni infarkt in da je lahko srečna, da je živa. “V tistem trenutku sem se zjokala. Resnično si nisem predstavljala, da se lahko zgodi to nekomu mojih let.“ Nadaljnje preiskave so pokazale, da je imela popolnoma zamašeno levo srčno arterijo, ki so ji jo morali razširiti, hodila pa je tudi na posebne terapije na kliniko za srčne bolnike – toda seksa ni nikoli nihče omenjal. “Pogovarjali smo se o življenju po infarktu, zdravem načinu življenja, vadbi, a nikoli o odnosih.“

Doma se je Priscilla z Jamiejem trudila ponovno vzpostaviti intimni odnos, ki sta ga imela pred tem. “Nenehno sem mislila na to, da se mi lahko ponovi in da me bo naslednji infarkt ubil.“ Še huje pa je bilo, ker sta Priscilla in Jamie razmerje pričela šele mesec pred infarktom. Prvih nekaj tednov po infarktu je Jamie razumel Priscillino stisko, po nekaj mesecih pa so se stvari začele spreminjati. “Pred infarktom sva imela zelo burno spolno življenje, po infarktu pa je postala vsaka intimnost odveč.

Srčni bolniki in ljudje, ki so preživeli infarkt, bi morali po mnenju Priscille obiskovati terapije, kjer bi se s strokovnjaki pogovarjali o spolnosti po infarktu.
Srčni bolniki in ljudje, ki so preživeli infarkt, bi morali po mnenju Priscille obiskovati terapije, kjer bi se s strokovnjaki pogovarjali o spolnosti po infarktu.FOTO: iStockphoto

Priscilla se je nato odločila, da mora narediti prvi korak. “Rekla sem si, da poznam svoje telo in da bom vedela, če je kaj narobe. Eden drugega sva prepričevala, da bo vse v redu in poskusila.“ Kljub trudu sta se pred nekaj meseci razšla in ostala dobra prijatelja. Priscilla pa je kljub temu še vedno mnenja, da bi morali zdravniki z bolniki govoriti tudi o spolnosti in parom nuditi svetovanje. Psihološke posledice so pri bolnikih, ki preživijo infarkt, namreč izjemno hude. Približno vsak tretji pacient trpi zaradi anksioznosti, vsak peti pa zaradi depresije.

Preverite še, kakšni so simptomi srčnega infarkta!

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587