Vizita.si
Vicki že pogled na zelenjavo vzbudi panični napad.

Novice

Dekle, ki se boji zelenjave

K.B.
09. 11. 2009 11.42
0

Študentka Vicki Larrieux ima neverjetno fobijo – boji se zelenjave. Če le zagleda solato ali pa cvetačo, ji začne srce močno biti, na čelu začuti kapljice potu in dobi panični napad.

Vicki že pogled na zelenjavo vzbudi panični napad.
Vicki že pogled na zelenjavo vzbudi panični napad.FOTO: iStockphoto

Že sprehod po trgovinskem centru ali pa večerja s fantom v restavraciji je lahko za 22-letno Vicki izjemno neprijetna izkušnja. Že ob pogledu na zelenjavo se ji namreč, kot pravi sama, kar 'strga': “Najprej začutim srčni utrip, postane mi vroče, po hrbtu in čelu me oblije pot, nato pa dobim panični napad.“ Ne le, da se zelenjave ne more dotakniti, že pogled nanjo jo spravi ob pamet: “Najhuje je prav to, da je skoraj v vsakem trgovinskem centru oddelek za zelenjavo prav pri vhodu. Zato me že nakupovanje osnovnih živil lahko popolnoma spravi iz tira.“ Sprva je sicer mislila, da gre le za to, da pač ne mara zelenjave, nato pa je sčasoma ugotovila, da gre za duševno motnjo: "Že kot otroku se mi je kar 'strgalo', če sem na krožniku zagledala korenje ali pa grah. Ko sem odraščala, pa sem ugotovila, da ne gre le zato, da ne maram zelenjave, ampak da imam fobijo pred njo.

Zato se je Vicki zatekla k psihiatru in sedaj hodi na zdravljenje: "Učim se nadzorovati svoj strah, vendar pa to zagotovo ni lahko. Sem pa prepričana, da bom nekoč premagala svojo fobijo in da se bom povsem brez strahu lahko usedla pred krožnik poln zelenjave.“

Sicer pa Vicki ni edina Angležinja, ki ima fobijo, po mnenju predstavnika britanskega združenja fobij se kar 13 odstotkov Britancev boji česa. Nekaj najbolj nenavadnih, ki so jih našteli, pa so strah pred vetrom, ogledalom, strunami, oblekami, rumeno barvo in podobno.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587