Vizita.si
Tudi srbečica ali boleči spolni odnos sta lahko razlog za skrb!

Odnosi in spolnost

Na kaj kažejo boleči spolni odnosi?

Nataša Jurca
31. 05. 2013 09.01
1

So vaši spolni odnosi boleči? Vas po spolnih odnosih srbijo genitalije? Preverite, kaj povzroča vaše težave in kdaj je najprimernejši čas, da obiščete zdravnika!

Tudi srbečica ali boleči spolni odnos sta lahko razlog za skrb!
Tudi srbečica ali boleči spolni odnos sta lahko razlog za skrb!FOTO: iStockphoto
Ženske velikokrat prezirajo manjše zdravstvene težave, ki so povezane s spolnostjo. Mnogim se srbečica ali bolečina med spolnim odnosom ne zdita pomembni. V večini primerov gre najverjetneje res le za trenutno težavo, mnogokrat pa majhne težavice vodijo k veliko večjim. Pred vami je nekaj najpogosteje spregledanih in ne vedno nedolžnih simptomov.

Srbeče spolovilo je lahko znak, da ste na kaj alergični!
Srbeče spolovilo je lahko znak, da ste na kaj alergični! FOTO: iStockphoto
1. Dolgo trajajoča srbečica v vagini

Scenarij 1: Lahko gre le za vnetje. Ginekolog vam bo vzel bris, ki je pri vnetju bolj rumen kot običajno. Najverjetneje boste dobili zdravilo proti glivicam.

Scenarij 2: Morda ste alergični na katero od kemikalij, milo ali material spodnjega perila. Uporabljajte nežno milo, uporabljajte praške brez dodatkov in se izogibajte umetnim materialom.

Scenarij 3: Lahko gre za predrakavo spremembo zunanjega spolovila (VIN), torej izrastek na zunanji ustnici spolovila, ki ga lahko povzroča virus HPV. Če gre za VIN, bo srbečica lahko prisotna na več delih spolovila, vzdražen del pa bo rahlo nabrekel, drugačne barve in nekoliko bolj hrapav. Takoj obiščite ginekologa!

2. Boleči spolni odnosi, ki trajajo dlje kot dva meseca

Scenarij 1: Najpogostejši vzrok je suhost vagine, ki je pogost stranski učinek kontracepcijskih tabletk, zdravil proti alergijam, antidepresivov ter pogosto posledica poroda ali dojenja. Rešitev? Uporaba lubrikantov ali pa zamenjajte zdravila.

Scenarij 2: Lahko gre za cisto na jajčnikih, še posebej če je bolečina najbolj prisotna na eni strani medenice in močnejša, če medenico premikate. Obiščite ginekologa, ki bo z ultrazvokom ugotovil, kaj je narobe.

Scenarij 3: Bolečina je lahko posledica endometrioze, stanja, pri katerem raste tkivo, ki normalno tvori notranjo plast maternice tudi zunaj maternične votline. To lahko vodi do resnih zdravstvenih težav in neplodnosti, zato takoj obiščite ginekologa!

Redno pregledovanje in opazovanje prsi je še vedno najboljša preventiva pred rakom dojke.
Redno pregledovanje in opazovanje prsi je še vedno najboljša preventiva pred rakom dojke. FOTO: iStockphoto
3. Rdeča črta, izpuščaj ali pika na prsih

Scenarij 1: Rdeč izpuščaj ali črta je lahko posledica razdraženosti kože zaradi modrčka, ugriza žuželke ali pa le vročinski izpuščaj. Če izgine po dnevu ali dveh, je z vami vse v redu.

Scenarij 2: Poglejte, ali imate podobne izpuščaje tudi drugje po telesu, saj gre lahko za ekcem. V tem primeru vam bo zdravnik predpisal ustrezno kremo.

Scenarij 3: Če je izpuščaj prisoten že dlje časa in nikakor ne izgine, tudi če ste se mazali s kremo, ki vam jo je predpisal zdravnik, gre morda za vrsto raka. Nemudoma do zdravnika in zahtevajte biopsijo!

4. Krvavenje po spolnem odnosu

Scenarij 1: "Divji! seks lahko včasih povzroči majhne ranice, ki povzročajo manjše krvavitve – naj vas ne skrbi!

Scenarij 2: Če so krvavitve pogoste, imate morda spolno prenosljivo bolezen, klamidijo, ki se lahko pojavi, tudi če imate stalnega partnerja. Prisotnost bolezni lahko ugotovite z urinskim testom ali pa tako, da vam ginekolog vzame vzorec izločka. Zdravnik vam bo dal antibiotike.

Scenarij 3: Rak materničnega vratu. Če so krvavitve redne in nimate klamidije, takoj zahtevajte temeljit pregled. Redno opravljajte teste PAP in se ne bojte obiska zdravnika!

Če so krvavitve pogoste, imate morda spolno prenosljivo bolezen, klamidijo, ki se lahko pojavi tudi, če imate stalnega partnerja.
Če so krvavitve pogoste, imate morda spolno prenosljivo bolezen, klamidijo, ki se lahko pojavi tudi, če imate stalnega partnerja.FOTO: iStockphoto
5. Krvavitve in krvavi madeži med dvema menstruacijama

Scenarij 1: Krvavitve se lahko pojavijo, če kontracepcijskih tabletk ne jemljete redno, vedno ob istem času. Krvavitve lahko povzroči tudi nepravilno nameščen maternični vložek – pripomoček za preprečevanje nosečnosti.

Scenarij 2: Krvavitve lahko povzročajo tudi nerakavi maternični tumorji, ki jih zazna ultrazvok in se jih lahko kirurško odstrani.

Scenarij 3: Vzrok je lahko rak endometrija (na maternični sluznici). Večinoma se pojavlja pri ženskah po 50. letu starosti.

Intoleranca na laktozo, sindrom razdražljivega črevesja ali rak na jajčnikih?
Intoleranca na laktozo, sindrom razdražljivega črevesja ali rak na jajčnikih?FOTO: iStockphoto

6. Vsakodnevni krči, napihnjenost in bolečine v spodnjem delu trebuha

Scenarij 1: Vzrok je lahko intoleranca na laktozo – presnovne motnje, kar lahko potrdi ali ovrže že krvni test.

Scenarij 2: Lahko gre za sindrom razdražljivega črevesja. Za ta sindrom so značilne bolečine v spodnjem delu trebuha, ki prenehajo, ko se premakne črevesje. Obiščite zdravnika, ta vam bo predpisal primerna zdravila.

Scenarij 3: Rak na jajčnikih, ki le redko prizadene ženske, mlajše od 40 let. Drugi simptomi raka na jajčnikih so slabost, diareja, otekanje spodnjega dela trebuha, zaprtje, nenadna sprememba telesne teže. K sreči je preživetje tega raka kar 90-odstotno.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587