Vizita.si
image (28)

Novice

Bolela jo je glava – čez nekaj ur je umrla

L.E.
08. 02. 2012 18.50
14

19-letna študentka je bila zdrava in vesela. Tistega usodnega dne se je med predavanji pritoževala, da jo boli glava, toda nihče si ni mislil, da bo doma le nekaj ur potem umrla.

Valižanka Hannah Gwilliam je bila zdrava, vesela in zgovorna. Ukvarjala se je s športom – smučala je tako na zasneženih poljanah kot na vodi, družila se je s prijatelji, študirala dizajn. Tistega usodnega dne je bila 19-letnica tako kot vsak delovni dan na predavanjih. Vsi trdijo, da se je obnašala tako kot vedno. Res pa je, da je potožila, da jo boli glava. Toda vsi so bili šokirani, ko so izvedeli, da je umrla le nekaj ur za tem, ko se je vrnila domov. “Ko so nam naslednji dan sporočili, kaj se je zgodilo, sploh nismo mogli verjeti,“ je dejal eden izmed njenih sošolcev. “Njen konec je bil res tragičen, saj je bila vedno tako polna življenja.“

Najstnica je preminila zaradi okužbe z meningitisom, in sicer z meningokoknim meningitisom tipa B, ki je najbolj pogost tudi v Sloveniji. Meningokok je ena izmed bakterij, ki lahko povzroči gnojno vnetje možganskih ovojnic oziroma meningitis. Od okužbe do izbruha bolezni mine največ deset dni. Začne se s povišano temperaturo, glavobolom, omotičnostjo, slabostjo, tudi bruhanjem. Prizadeti ima občutek otrplega tilnika, motijo ga luči. Na koži lahko opazi rdeč izpuščaj, ki je pravzaprav posledica podkožnih krvavitev. Že čez nekaj ur lahko pade v nezavest ter premine že po samo štirih urah. Treba je torej hitro reagirati in bolnika odpeljati na urgentno zdravljenje. Vsi, ki so bili v stiku z njim, pa morajo začeti jemati antibiotike. Najbolj pogosto se okužijo mlajši od 24 let. Prenaša se kapljično, torej z izločki iz ust in nosu: s kihanjem, kašljanjem, uporabo istega kozarca ali pribora, tudi s poljubljanjem.

Več o meningokoknem meningitisu si preberite tukaj.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587