Vizita.si
Sram me je, da sem vas zaročarala, zato obljubljam, da bom storila vse, da bom čim prej okrevala. Iskreno se vam zahvaljujem za vse molitve in dobre želje."

Novice

Bolezen dotolkla tudi barbadoško pevko

S.P.
13. 03. 2013 09.32
10

Britanski in ameriški mediji poročajo o zdravstvenih težavah barbadoške pevke Rihanne, ki je morala zaradi bolezni celo začasno odpovedati nadaljevanje svoje trenutne svetovne turneje. Prejšnji teden so ji namreč diagnosticirali laringitis, ki pa naj ne bi resneje ogrožal njenega zdravja.

Krup pomeni vnetje glasilk, ki običajno nastopi kot posledica virusne okužbe ali pa prekomerne izrabe glasu.
Krup pomeni vnetje glasilk, ki običajno nastopi kot posledica virusne okužbe ali pa prekomerne izrabe glasu. FOTO: iStockphoto
Pred nekaj dnevi je javnost užalostila novica, da je bila barbadoška pevka in modna oblikovalka Rihanna zaradi bolezni primorana začasno odpovedati nadaljevanje svoje svetovne turneje Diamonds. Kot poroča Live Nation, bo njena ekipa vsem oboževalcem, ki so zakupili vstopnice, povrnila denar, saj 25-letnica vsaj še nekaj dni ne bo smela zapustiti svojega doma. “Na žalost so po razprodanem koncertu v petek Rihanni diagnosticirali laringitis, zaradi česar ji je zdravnik za nekaj časa prepovedal nastopati. Nihče ne ve, kako dolgo bo trajalo, da si bo opomogla, saj resnost bolezni še ni natančno določena, zato vas prosimo za nekaj potrpežljivosti in razumljivosti,“ so pojasnili.

Talentirana pevka je svoje razočaranje izrazila tudi na Twitterju. “To je najtežje, s čimer sem se morala spopasti v svoji karieri. Tako dolgo sem čakala in se pripravljala na ta dogodek, da me resnično boli, da sem vas tik pred zdajci pustila na cedilu. Sram me je, da sem vas razočarala, zato obljubljam, da bom storila vse, da bom čim prej okrevala. Iskreno se vam zahvaljujem za vse molitve in dobre želje,“ je zapisala.

Kaj je krup oziroma laringitis?

Laringitis oziroma krup je medicinski izraz za vnetje in otekanje grla (predvsem predela glasilk), ki najpogosteje nastopi kot posledica virusne okužbe ali pa prekomerne uporabe ter izrabe glasu. Ob tem se namreč dihalne poti zaradi povečanega izločanja sluzi in zadebeljene sluznice zožijo. Izzovejo pa ga lahko tudi nekateri resnejši zdravstveni zapleti, kot so na primer tujek v dihalnih poteh, rak grla, tuberkuloza, sifilis ali pa glivična okužba, pri čemer je nujno obiskati zdravnika in se pozanimati o ustreznem zdravljenju.

Kako ga prepoznati?

Prvi napad lahko nastane zelo hitro, ponavadi ponoči, in traja nekaj ur. Sledita kašelj in težave pri dihanju, hujši napad pa lahko vodi celo v dihalno stisko. Da bi to preprečili in še pravočasno obiskali zdravniško pomoč, pa bodite pozorni na nekatere simptome, ki se lahko pojavijo že nekaj dni pred samim izbruhom bolezni:

- lajajoč kašelj
- oteženo dihanje z ugrezanjem prsnega koša
- piskanje
- pomodrelost obraza

Kako ga zdravimo?

Bolezen je lahko nalezljiva, zato strokovnjaki priporočajo, da se nekaj dni zadržujete doma in počivate v postelji, dokler se glas v celoti ne povrne, simptomi pa izginejo. Da ne bi prišlo do dehidracije, je pomembno, da pijete veliko tekočine in upoštevate navodila zdravnika. Ta vam bo v primeru, da gre za bakterijsko okužbo, predpisal antibiotik, v primeru prisotnosti tujka v dihalnih poteh bo tega odstranil, ob resnem napadu pa je nujno bolnišnično zdravljenje z dovajanjem kisika.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587