Vizita.si
Se bomo res že kmalu lahko pred različnimi oblikami raka obvarovali s cepljenjem?

Novice

Bomo kmalu dobili cepivo proti raku?

K.B.
18. 05. 2010 13.09
1

Znanstveniki so razvili cepivo, za katerega upajo, da bo sveti gral za zdravljenja raka. Ne samo, da naj bi ozdravilo več vrst raka, upajo, da ga bodo lahko uporabljali tudi za preventivo.

Se bomo res že kmalu lahko pred različnimi oblikami raka obvarovali s cepljenjem?
Se bomo res že kmalu lahko pred različnimi oblikami raka obvarovali s cepljenjem?FOTO: iStockphoto

V naslednjih nekaj mesecih bodo britanski znanstveniki na pacientih testirali najnovejše cepivo, ki naj bi ozdravilo kožnega raka, eno najbolj nevarnih in težko ozdravljivih oblik raka. Preizkušali ga bodo na ljudeh z napredovanim kožnim rakom (rak v prvem stadiju), ki se je razširil že na okoliška tkiva in organe. Če se bo to zdravljenje izkazalo za uspešno, potem bodo znanstveniki pričeli razvijati nove oblike, s katerimi si želijo zdraviti tudi druge oblike raka, kot sta rak dojke in prostate.

Ne le to, upajo celo, da bodo to cepivo lahko uporabljali tudi kot preventivo in tako preprečili, da bi ljudje sploh zboleli za rakom. ''To je veliko odkritje. Kot kaže, bomo dobili cepivo, ki uničuje rakave celice, ne da bi poškodovalo okoliško tkivo. Kratkoročno pričakujemo, da bo to cepivo ozdravilo rakave paciente, dolgoročno pa upamo, da bi lahko ljudi obvarovalo pred tem, da bi ga sploh dobili,'' pravi profesorica Lindy Durrant z univerze v Nottinghamu. Če bodo poskusi uspešni, bo cepivo dostopno v naslednjih desetih letih.
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587