Vizita.si
Bo nekoč že epruveta krvi dovolj za natančno diagnozo?

Novice

Bomo raka odkrivali z enostavnimi krvnimi testi?

A.Š.
03. 01. 2011 13.54
0

Enostaven krvni test bi v prihodnosti lahko nadomestil manj prijetne načine diagnosticiranja, kot so mamogrami, kolonoskopije in punkcije tkiv. Test, ki lahko prepozna eno rakavo celico med milijardo zdravih, razvijajo v ZDA, kjer bodo v štirih bolnišnicah že letos pričeli s kliničnimi preizkusi testa.

Takni pregledi bodo v prihodnosti mogoče nepotrebni.
Takni pregledi bodo v prihodnosti mogoče nepotrebni.FOTO: Reuters

V prvi fazi bodo zdravniki s testom preverjali, kako se pacienti odzivajo na predpisana zdravila in kakšna oblika zdravljenja je zanje najprimernejša. Sedaj to preverjajo s CT pregledi vsakih nekaj mesecev, kar pa je bilo za nekatere bolnike, ki jim predpisana zdravljenja niso pomagala, usodno. Novi test bi lahko hitreje odkrival, kako se bolniki odzivajo na predpisano zdravljenje ter tako preprečil smrt tistih, ki bi potrebovali drugačno terapijo.

V bolnišnici Massachusetts General, kjer so test razvili, zdravniki potek bolezni pri nekaterih bolnikih že nadzorujejo brez bolečih biopsij. Eden takšnih pacientov, 63-letni Greg Vrettos, ki so se mu zaradi biopsije po diagnozi pljučnega raka pred sedmimi leti sesedla pljuča, meni, da je takšen test revolucionaren. '''S testom so lani odkrili, da se mi je bolezen poslabšala in mi takoj prilagodili zdravljenje,'' je razložil Vrettos, ki vsake tri mesece opravi tako krvni test kot tudi CT pregled.

Kako test deluje?

Test uporablja mikročip, ki spominja na steklo za pregled vzorcev pod mikroskopom. Čip je pokrit z 78.000 mikroskopskimi ''ščetinami'', ki so obložene s protitelesi. Ko kri steče skoti čip, se krvne celice odbijajo od ''ščetin'', rakave celice pa se vežejo na protitelesa, zato jih raziskovalci lahko preštejejo in preučijo.

Že zdaj so znanstveniki presenečeni ob odkritju, da se proste tumorne celice nahajajo v več pacientih, kot so domnevali. V eni od raziskav so test uporabili pri moških, za katere so menili, da imajo raka omejenega zgolj na prostato, vendar so te celice odkrili pri dveh tretjinah pacientov.

Bo nekoč že epruveta krvi dovolj za natančno diagnozo?
Bo nekoč že epruveta krvi dovolj za natančno diagnozo?FOTO: Reuters

Veliko zdravnikov meni, da razkropljene rakave celice v krvi pomenijo, da se je tumor razširil ali da je verjetno, da se še bo. Test, ki lahko zajame take celice, lahko spremeni zdravniško obravnavo mnogih oblik raka, predvsem na prsih, prostati, debelem črevesu in pljučih.

Preden bo test prišel v uporabo bo trajalo še nekaj let, saj ga morajo znanstveniki še testirati in izpopolniti. Želijo si tudi, da bi jim uspelo čip izdelati iz cenejših materialov, da bi bil test dosegljiv vsem bolnikom.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587