Vizita.si
Možganski čip

Novice

Bomo v prihodnosti imeli možganske čipe?

N.R.A.
01. 10. 2024 04.35
0

Pred desetletji so se pojavljale šale o možganskih čipih, ki so se zdeli znanstvena fantastika. Ta pa postaja realnost. Če so še nedolgo nazaj verjeli, da do česa takšnega ne more priti, se danes vedno bolj zavedamo, da so možganski čipi dejansko že tu.

Eksperimentalna tehnologija, ki z elektrodami stimulira možgane, kaže pomembne rezultate pri izboljšanju kognitivnih funkcij, piše net.hr

Michael Kahana, psiholog z Univerze v Pensilvaniji, več kot 30 let preučuje delovanje možganov in naš spomin, kako deluje, kaj se zgodi, ko preneha delovati in predvsem, zakaj neha delovati. Psihologa ne navdušuje le izguba spomina, ki jo povzroči travmatska poškodba možganov, ki prizadene več milijonov ljudi na svetu z Alzheimerjevo boleznijo. Njegova raziskava se osredotoča tudi na izgubo spomina, ki prizadene vse, ne glede na njihovo kognitivno zdravje.

Možganski čip prejel že drugi poskusni bolnik
Preberi še
Možganski čip prejel že drugi poskusni bolnik

Bodo oz. so lahko možganski čipi že pomoč bolnikom z epilepsijo?

''Spomin niha čez dan in se lahko spreminja od trenutka do trenutka. Tako delujejo naši možganski krogi. Ko sem to spoznal, se je postavilo vprašanje, kako naj moji možgani vedno ostanejo v dobri formi?'' se je vprašal psiholog Kahana.

Njegovo raziskovanje spomina je doseglo vrhunec v prelomni študiji, objavljeni lani januarja, v kateri so s skupino raziskovalcev uporabili računalniško podprte posege pri skupini 47 bolnikov z epilepsijo, pri čemer so dovajali impulz električne energije neposredno v možgane, tik preden se je pojavila izguba spomina. 

Možganski čip
Možganski čipFOTO: AdobeStock

To so storili z uporabo elektrod, ki so bile vsajene neposredno v možgane bolnikov kot del njihovega zdravljenja epilepsije.

Te elektrode, uporabili so med 100 in 200 na osebo, so sposobne prepoznati možganske signale, ko se pacient poskuša nečesa spomniti, in pošljejo točno določen sunek električne energije v lateralno temporalno skorjo, del možganov, ki se uporablja za shranjevanje in obdelavo spominov.

Kaj se zgodi z možgani v komi?
Preberi še
Kaj se zgodi z možgani v komi?

Rezultati so bili boljši, kot je Kahana sploh upal, saj je stimulacija možganov privedla do 28-odstotnega izboljšanja spomina.''Mislim, da smo na pragu nove dobe v človeški nevroznanosti in človeški nevroterapiji,'' je dejal.

Samo lani so bili pacienti v študiji Stanford Medicine tako presenečeni nad izboljšanjem spomina po 90 dneh zdravljenja z možganskimi vsadki, da jih več ni hotelo izklopiti naprav. In avgusta je Neuralink, nevrotehnološki startup v lasti Elona Muska, objavil načrte za vstavitev možganskega čipa, ki je zasnovan tako, da paraliziranim bolnikom omogoča uporabo digitalnih naprav na način, da razmišljajo v drugega človeka.

Možganski čip
Možganski čipFOTO: AdobeStock

Noland Arbaugh, 30-letnik iz Arizone, paraliziran od vratu navzdol po potapljaški nesreči pred osmimi leti, je januarja letos prejel prvi vsadek Neuralink. V marčevski oddaji v živo na omrežju X je Arbaugh pokazal, kako lahko s svojimi mislimi upravlja računalniški kazalec za igranje iger in e-pošto. Maja so poročali, da se je naprava nepričakovano začela odmikati od Arbaughove lobanje, a da je bila težava odpravljena.

David Brandman, nevrokirurg , ki je pomagal razviti možganski čip, je dejal, da možganski čip interpretira možganske signale, ki jih nato predvaja programska oprema glasovnega pomočnika.

Zakaj so se možgani človeka skozi evolucijo skrčili?
Preberi še
Zakaj so se možgani človeka skozi evolucijo skrčili?

''Sistem je približno 97-odstotno natančen in mu omogoča, da govori besede iz slovarja s 125.000 besedami. Z umetno inteligenco smo poustvarili tudi zvok njegovega glasu, tako da lahko besedilo na glas izgovori računalnik, da zveni kot on prej je bil diagnosticiran z ALS,'' je dejal omenjen nevrokirurg.

Čip v možganih naj bi pomagal pri spominu

Izzivi spomina postanejo nekoliko težji. Ne gre vedno za izboljšanje spomina na splošno, ampak za izboljšanje spomina za določene pomembne ali nujne informacije, kot je: ''Ali sem danes zjutraj vzel zdravilo?''

Možganski čip
Možganski čipFOTO: AdobeStock

Dr. Brent Roeder, znanstveni sodelavec na oddelku za translacijsko nevroznanost na Medicinski fakulteti Univerze Wake Forest, preučuje, kako posnemati posamezne kode znotraj aktivnosti hipokampusa za specifične spominske informacije. S kolegi raziskovalci so to dosegli s 'spominskimi protezami', elektrodo, vstavljeno v možgane, ki sodeluje s hipokampusom in ustvarja nevronske zapise, ko pacient izvaja določeno spominsko nalogo.

12 načinov, kako ohranjati možgane mlade
Preberi še
12 načinov, kako ohranjati možgane mlade

''Ko so bile ustvarjene te edinstvene spominske kode, smo jih uporabili za stimulacijo med spominsko nalogo, da bi ugotovili, ali lahko povečamo zmogljivost pacientovega spomina,'' pravi Roeder

To je bolnikom pomagalo, da so se spomnili zelo specifičnih informacij. Ne izboljša le njihovega splošnega spomina, temveč tudi napake v spominu, ki ovirajo vsakdanje življenje, na primer pozabijo, kam so dali ključe od avtomobila in ali so ugasnili štedilnik. Ena od prednosti te vrste pristopa je, da ni omejen na določeno stanje.

Čeprav je raziskava vznemirljiva, je še vedno vprašanje, kako bo ta tehnologija v prihodnosti dejansko uporabljena.

Vir: net.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 596