Vizita.si
Nadir in Ahmed sta do 16- leta živela kot deklici – imela sta ženski imeni, obiskovala sta šolo za deklice in po ulicah hodila zavita v šal. (fotografija je simbolična)

Novice

Bratranca z vaginama

E.T.
21. 12. 2009 10.04
1

Nadir in Ahmed sta na prvi pogled povsem običajna najstnika. Pa vendar se od svojih vrstnikov močno razlikujeta. Čeprav imata moške hormone, njuna zunanja spolna organa bolj spominjata na vagino kot na penis. Nadir in Ahmed sta namreč hermafrodita.

 

Ko sta se Nadir in Ahmed rodila, so zdravniki zaradi zunanjih spolnih organov, ki so bolj spominjali na vagino kot na penis, določili, da sta deklici. (fotografija je simbolična)
Ko sta se Nadir in Ahmed rodila, so zdravniki zaradi zunanjih spolnih organov, ki so bolj spominjali na vagino kot na penis, določili, da sta deklici. (fotografija je simbolična)FOTO: iStockphoto

Kot da ni že dovolj težko biti ženska v konzervativni palestinski družbi, kjer je še vedno prisotno strogo ločevanje med obema spoloma, sta se 16-letna bratranca Nadir in Ahmed morala spopasti še s hitro menjavo identitete. Oba sta se namreč rodila kot deklici – z zunanjimi spolnimi organi, ki so bili deformirani in so bolj spominjali na vagino kot na penis – in tako tudi živela vse do 16. leta, ko so začeli zaradi pubertete njunu moški hormoni hitreje in močnege delovati. Tako so jima na obrazu začele rasti dlake, menstruacije kar nista in nista dobila, njun glas je bil vse globlji, poteze telesa in obraza pa vedno bolj robate. Podrobnejši zdravniški pregled je pokazal, da sta bratranca hermafrodita. Imata moške hormone in celo delno razvite moške spolne organe, ki pa se niso razvili do konca in so tako ostali skriti v notranjosti njunega telesa. Njuna zunanja spolna organa sta deformirna in ker sta videti kot vagini, so ju ob rojstvu določili za deklici. Tako sta imela do pred kratkim ženski imeni – imenovala sta se Navin in Ola – obiskovala sta šolo za deklice in po ulicah hodila zavita v šal. Zdaj sta postrižena na kratko, oblečena kot fanta, zamenjati sta morala tudi šolo. ''Prej sta se vozila z avtobusom za dekleta in tudi obiskovala dekliško šolo. A potem so se na njunih obrazih pojavile dlake in zelo težko sta hodila po ulicah kot dekleti. Za oba je bilo to psihično zelo naporno,'' pripoveduje Nadirjev oče Mohammed Sadih Ahmed Saleh. '''Zaradi videza, kratke pričeske in moških oblek sem za druge fant,'' doaja Ahmed. ''A znotraj sem dekle. Vsaj počutim se tako.''

Nadir in Ahmed sta do 16- leta živela kot deklici – imela sta ženski imeni, obiskovala sta šolo za deklice in po ulicah hodila zavita v šal. (fotografija je simbolična)
Nadir in Ahmed sta do 16- leta živela kot deklici – imela sta ženski imeni, obiskovala sta šolo za deklice in po ulicah hodila zavita v šal. (fotografija je simbolična) FOTO: Reuters
Kljub vsemu sta se Ahmed in Nadir odločila, da bosta od zdaj naprej zaradi vseh moških karakteristih, ki so tako očitne in ki ju navzven močno zaznamujejo, fanta. ''V fanta sta se spremenila na isti dan,'' pove Nadirjev oče Mohammed. ''Zamenjala sta oblačila, zamenjala sta šolo, postrigla sta se – vse to sta naredila skupaj, na isti dan. Tako na nek način pomagata eden drugemu in skupaj poskušata prebroditi krizo, ki ju imata.'' Nadir in Ahmed si zdaj prizadevata zbrati denar za operacijo spola. Samo tako jima bodo namreč palestinske oblasti dovolile spremeniti tudi identiteto na osebnih dokumentih, od tega pa je odvisna njuna nadaljna izobrazba in nenazadnje tudi kakovost njunega življenja v palestinski družbi.

Nadir in Ahmed pa nista edina v družini, ki sta se rodila kot hermafrodita. Z isto težavo se spopadata tudi Nadirjev 21-letni brat Midyam in njegov 32-letni bratranec Ameen. Tako so v sorodstvu kar štirje, ki bi nujno potrebovali operacijo spola, kar bi skupaj stalo več kot 20 tisoč evrov. A ker sta Midyam in Ameen vedela, kaj njuna mlada sorodnika prestajata, sta jima stala ob strani in pomagala pri transformaciji iz deklic v fanta. ''Nadirju sem razložil, kako se mora obnašati kot moški – kako mora sedeti, govoriti, kako se vesti na ulici … Kajti oba sta bila zelo zmedena in v zelo slabem psihičnem stanju. Tako sem se takrat, tekom procesa transformacije, počutil tudi jaz,'' razlaga Ameen.

Poleg Nadirja in Ahmeda bi operacijo spola potrebovala tudi Nadirjev starešji brat in bratranec, kar bi družino skupaj stalo več kot 20 tisoč evrov. (fotografija je simbolična)
Poleg Nadirja in Ahmeda bi operacijo spola potrebovala tudi Nadirjev starešji brat in bratranec, kar bi družino skupaj stalo več kot 20 tisoč evrov. (fotografija je simbolična)FOTO: Reuters

Lokalni zdravnik kanadskega porekla dr. Jehad Abudaia, ki že nekaj let zdravi na palestinskem ozemlju, pa pravi, da je v soseski, kjer živijo Nadir, Ahmed, Ameen in Midyam, neverjetno veliko primerov hermadrofitizma – v zadnjih sedmih letih se je srečal s kar 80 primeri. ''Kar težko je verjeti, da je na tako ozkem ozemlju toliko primerov hermafroditizma, ki je sicer v svetu zelo redek pojav,'' pravi dr. Abudaia in dodaja: ''Glavni razlog za to je v družinskih genih. Tukaj se namreč bratranci in sestrične pogosto poročajo med seboj in imajo otroke. Partnerjev si ne iščejo izven družine, kar je seveda velik problem in verjetno tudi vzrok hermaroditizma.''

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587