Vizita.si
Žensko mednožje

Novice

Cepivo edina zaščita pred okužbami s HPV

SZD/IVZ/N.J.
05. 11. 2010 12.41
0

V Sloveniji za rakom materničnega vratu vsako leto zboli približno 150 žensk, od 30 do 40 pa jih zaradi te vrste raka, ki bi ga lahko s preprostim cepljenjem v najstniških letih preprečili, tudi umre.

Cepljenje proti HPV je najbolj učinkovito pri mladih, ki še niso imeli spolnih odnosov. IVZ in SZD zatrjujeta, da je popolnoma varno in predstavlja dobro naložbo v zdravje.
Cepljenje proti HPV je najbolj učinkovito pri mladih, ki še niso imeli spolnih odnosov. IVZ in SZD zatrjujeta, da je popolnoma varno in predstavlja dobro naložbo v zdravje.FOTO: iStockphoto

Mladi so danes spolno aktivni bistveno prej, kot so bile prejšnje generacije in kot so si pripravljeni priznati njihovi starši. Kot poročata Sekcija za šolsko medicino Slovenskega zdravniškega društva (SZD) in Inštitut za varovanje zdravja (IVZ), domači podatki kažejo, da ima spolne odnose že vsak četrti petnajstletnik. Okužbe s Humanim papiloma virusom (HPV), pred katerimi kondom ne nudi zaščite, so najpogostejše okrog 20. leta starosti, z njimi pa se v življenju okuži kar 75 odstotkov spolno aktivnih žensk. Večina ljudi zaradi okužbe nima težav in večina okužb v enem do dveh letih izzveni. Če pa se to ne zgodi, se rak materničnega vratu lahko razvije v enem do dvajsetih let po okužbi.

Spolno aktiven je že vsak četrti petnajstletnik. Ker se okužbe s HPV ne da preprečiti niti z uporabo kondoma, je cepivo za zdaj najboljša in edina preventiva.
Spolno aktiven je že vsak četrti petnajstletnik. Ker se okužbe s HPV ne da preprečiti niti z uporabo kondoma, je cepivo za zdaj najboljša in edina preventiva. FOTO: iStockphoto

Strokovnjaki poleg tega vsako leto opravijo približno 2500 operacij pri ženskah s predrakavimi spremembami materničnega vratu, kar poveča tveganje za prezgodnji porod ali carski rez. Starši se premalo zavedajo, da zdravila za raka materničnega vratu ni. HPV povzročajo tudi nerakave, a zelo neprijetne novotvorbe, genitalne bradavice. Te so v zadnjih desetletjih zelo v porastu in so najpogostejše ravno pri mladih okoli 20. leta. So zelo kužne in se pri spolnih kontaktih hitro prenesejo z enega spolnega partnerja na drugega.

Kot pravi prof. Mario Poljak, dr. med., vodja laboratorija na Inštitutu za mikrobiologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, vsi novi svetovni strokovni podatki potrjujejo in dograjujejo pomen cepljenja kot enega najpomembnejših ukrepov za preprečevanje raka materničnega vratu in drugih s HPV povezanih bolezni. Prav zato cepljenje tudi močno priporoča.

V Sloveniji se je že preteklo leto začelo brezplačno cepljenje proti okužbam s HPV za vse deklice, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole. Cepivo ščiti pred nastankom predrakavih in rakavih sprememb, ki jih povzročajo virusi HPV in hkrati preprečuje nastanek genitalnih bradavic. Prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med., specialistka ginekologije z Onkološkega inštituta v Ljubljani poleg tega poudarja, da je cepljenje proti HPV najbolj učinkovito pred začetkom spolnih odnosov, zato naj starši šestošolk izkoristijo priložnost, ki jim je ponujena.

Cepljenje poteka tako, da deklice ob soglasju staršev in potrditvi zdravnika, da so zdrave, na sistematskem zdravniškem pregledu prejmejo prvi odmerek cepiva, naslednjega pa dobijo čez dva meseca. Tretji, zadnji odmerek bodo nato prejele čez šest mesecev, s tem pa bo cepljenje zaključeno.

S cepljenjem proti HPV bi bilo mogoče preprečiti 70 do 80 odstotkov raka materničnega vratu, 50 odstotkov predrakavih sprememb materničnega vratu hude stopnje, 25 odstotkov blagih predrakavih sprememb, 70 odstotkov drugih genitalnih rakov in več kot 90 odstotkov genitalnih bradavic. Pri tem je pomembno poudariti, da so stranski učinki (bronhospazmi in alergične reakcije) izjemno redki, saj naj bi se pojavljali manj kot enkrat na 100 tisoč odmerkov cepiva. Tudi raziskave, ki so jih opravljali v državah, kjer že izvajajo cepljenje, niso pokazale povečanja odstotka obolevnosti.

V Sloveniji zaradi predrakavih sprememb vsako leto operirajo 2500 žensk. 150 jih letno zboli za rakom materničnega vratu, od 30 do 40 pa jih umre.
V Sloveniji zaradi predrakavih sprememb vsako leto operirajo 2500 žensk. 150 jih letno zboli za rakom materničnega vratu, od 30 do 40 pa jih umre. FOTO: POP TV

Da bi dosegli čim boljšo precepljenost in ker je cena cepiva tista, ki starše in najstnice prepogosto odvrača od cepljenja, pa želijo zdravniki šolske medicine tudi poudariti, da je štirivalentno cepivo, ki je tudi v nacionalnem programu, za dekleta od 7. do 9. razreda in za srednješolke, znižano za 20,6 odstotkov. Cena s popustom tako znaša 79,41 evrov na odmerek (86,15 evra z DDV). Popust pa velja ne glede na plačnika cepljenja (starši, občina, drugo).

Več o preventivi pred okužbo s HPV, zdravljenju in o samem virusu lahko preberete v članku Le kondomi ne ščitijo pred okužbo s HPV, več o raku materničnega vratu pa v intervjuju z dr. Marjetko Uršič Vrščaj.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587