Vizita.si
Britney Spears

Novice

Britney Spears zbolela za hudo kožno boleznijo

S.P.
20. 09. 2012 09.58
14

Če se je v medijih do zdaj ugibalo, kaj je krivo za njene madeže na nogah, je zdaj jasno, da gre za luskavico. Pojav te precej neprijetne kožne bolezni naj bi ji povzročila stres in čustvena nestabilnost v preteklosti.

Pop princeska Britney Spears si je po štirih letih medijskega obleganja, ki jo je porinilo že na rob propada, vendarle nekako opomogla. A videti je, da sta količina stresa in čustvenega trpljenja močno vplivala na njeno zdravstveno stanje. 30-letnica je namreč zbolela za neprijetno in bolečo luskavico. “Britney za to kožno boleznijo trpi že dlje, a se običajno pojavi le, kadar si zada več kot v resnici zmore. Sicer ima blažilno kremo, a je ta tako agresivna, da vse samo še poslabša. Neprestano se praska, s čimer naredi še večjo škodo,“ je povedal bližnji vir. Seveda pa še zdaleč ni edina, saj sta pojav tovrstne bolezni med drugimi javno priznali tudi slavna starleta Kim Kardashian ter LeAnn Rimes.

Britney Spears
Britney SpearsFOTO: Reuters

Kožna luskavica ali psoriaza

Luskavica se lahko pojavi na katerem koli delu telesa in je ponavadi precej srbeča ali pa celo boleča. Zanjo so značilni občasni izbruhi srbečega in pordelega izpuščaja, ki se kaže kot luskasta razjeda na koži. Običajno se razvije predvsem na komolcih, kolenih, trupu, hrbtu ter sklepih, pogosteje pa jo zaznamo tudi v lasišču in na nohtih.

Kaj jo povzroča?

Točnega vzroka za pojav luskavice ni mogoče določiti. Večina bolnikov zanjo trpi zaradi družinske nagnjenosti, sprožijo pa jo lahko tudi okužbe, poškodbe ali stres in nekatera zdravila. Bolniki se izogibajte predvsem uživanju alkohola, saj bo ta stanje le še poslabšal.

Kako poteka zdravljenje?

Blage oblike luskavice lahko zdravimo s kremami in pastami, ki jih nanašamo na obolela mesta. V kolikor pa ta način zdravljenja ne bo več učinkovit, pa morate razmisliti o sistemskih terapijah bolezni. V zadnjih letih so se poleg imunomodulatorjev začela uporabljati tudi biološka zdravila, ki zagotavljajo vse boljše rezultate. V kolikor pa se želite tem izogniti, pa se lahko odločite tudi za fototerapijo, ki se izvaja z obsevanjem z UV-žarki. Ker pa lahko ta povzroča mnoge stranske učinke, pa jo priporočamo le bolnikom z že izrazito močno obliko bolezni.

Da do nje sploh ne bi prišlo, pa najprej spremenite svojo redno prehrano in začnite uvajati predvsem vegetarijansko in nizko kalorično dieto, ki je po rezultatih mnogih raziskav poskrbela že za izjemne rezultate.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587