Vizita.si
V svojo prehrano je koristno vključiti brokoli.

Novice

Brokoli, zelje in avokado vsebujejo pomembno snov

L. E.
28. 10. 2016 11.27
6

Brokoli, zelje in avokado naj bi vsebovali snov, ki lahko upočasni fizične znake staranja, pravijo ameriški znanstveniki. To je snov, ki jo je s staranjem v telesu vse manj, zato bi bilo priporočljivo, da jo z leti uživate vse več. Vsekakor so to tri vrste zelenjave, ki jih je koristno vključiti v svoje obroke.

V svojo prehrano je koristno vključiti brokoli.
V svojo prehrano je koristno vključiti brokoli.FOTO: Thinkstock
Brokoli, zelje in avokado naj bi vsebovali snov, ki lahko upočasni staranje, med drugim staranje, denimo, jeter, oči, kosti, presnove. Ameriški raziskovalci so celo ugotovili, da lahko prepreči nabiranje odvečne teže, ki se dogodi z leti. 

Ta skoraj čudežna snov, ki upočasnjuje staranje, se imenuje nikotinamid mononukleotid. Na univerzi v Washingtonu so delovanje te snovi preizkušali na starejših miškah. Ko so jim nadomestili zmanjšane ravni te snovi, se je zgodilo, da so imele podobno presnovo in raven energije, kot ju imajo mlajše miške, pripoveduje vodja študije prof. dr. Shin-ichiro Imai. Da bi to lahko veljajo tudi za ljudi, s sodelavci menijo, ker "se človeške celice zanašajo na isti proces proizvodnje energije." Ko se staramo, telo izgublja zmožnost, da proizvede ključni element, ki je potreben za proizvodnjo energije – to je zgoraj omenjena snov. S starostjo se raven te snovi v telesu niža. "Zato upamo, da bo dodajanje te snovi lahko postal način, s katerim bomo ljudem pomagali, da bodo dlje časa ostali zdravi." In bodo lahko čim dlje kakovostno živeli.

"Ni pa ta snov imela nobenega učinka pri mladih miškah, ker ga njihova telesa sama proizvedejo dovolj," nadaljuje profesor. "Če ga dodamo mladim miškam, ne postanejo nič bolj zdrave. Sicer pa sumimo, da vse več vnetij v telesu, kar se dogaja, ko se staramo, zmanjša sposobnost telesa, da proizvaja to snov." Ali bomo imeli zaradi takšnih študij enkrat zdravilo, ki bo upočasnjevalo staranje, še ne vemo. Vsekakor pa je dober opomin, da naredimo, kar lahko, in torej v svojo prehrano vključimo brokoli, zelje in avokado.

Zelje je zdravo uživati tudi v fermentirani obliki.
Zelje je zdravo uživati tudi v fermentirani obliki.FOTO: Thinkstock
V svojo prehrano vključite tudi avokado, ki ima še izredno koristne zdrave maščobe.
V svojo prehrano vključite tudi avokado, ki ima še izredno koristne zdrave maščobe.FOTO: Thinkstock

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587